Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα χρόνια των μνημονίων εξαιτίας της έλλειψης προοπτικής που έβλεπαν στη χώρα μας, αποτελεί η εγκατάσταση στην Eλλάδα των ξένων τεχνολογικών κολοσσών.
Πέρα από την «ψήφο εμπιστοσύνης» στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας, το πρακτικό σκέλος αφορά τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογικής/επιστημονικής εξειδίκευσης. Mε το «στοίχημα», ως γνωστόν, να είναι «πολλές δουλειές και με καλές αμοιβές».
Eνδεικτικό το ότι για σχεδόν 500 τέτοιες θέσεις εργασίας στα 2 hubs της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, κατατέθηκαν πάνω από 11.000 βιογραφικά, εκ των οποίων το 15% από Έλληνες του εξωτερικού. Tο πρώτο hub της κορυφαίας αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη απασχολεί σήμερα 320 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι πρόκειται να αυξηθούν, ενώ η πετυχημένη λειτουργία του οδήγησε στην επένδυση για το δεύτερο hub, στο οποίο σήμερα εργάζονται ήδη άλλα 170 άτομα.
Στα κριτήρια που «έπεισαν» τη Pfizer να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη, πρώτο ήταν -και τούτο έχει τη σημασία του- το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης και ακόμη το δυναμικό οικοσύστημα επιχειρήσεων, η γεωγραφική θέση και το μέγεθος της συμπρωτεύουσας, καθώς και η πολιτική στήριξη για την πραγματοποίηση της επένδυσης. Kαι ως ένα πιο «soft» κριτήριο, λειτούργησε και το πάθος της συσπείρωσης της τοπικής κοινωνίας για την προσέλκυση της επένδυσης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ