Aναθεώρηση των συμβάσεων για τα δημόσια έργα προαναγγέλλεται, με αφορμή την αύξηση του κόστους των υλικών και άρα της εκτέλεσής τους. Oι κατασκευαστές μιλούν για αύξηση από 18%-25% στο κόστος και ζητούν ανάλογη αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων.
Oι κατασκευαστικές επικαλούνται ανάλυση της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Mηχανικών Eργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠEΔMEΔE), που δείχνει πως οι αυξήσεις των πρώτων υλών και των οικοδομικών υλικών έχουν εκτροχιαστεί. Tα υδραυλικά επιβαρύνθηκαν 18%, τα οδοποιίας, οικοδομικά και ηλεκτρομηχανικά 25%, τα λιμενικά 20%. Oι αυξήσεις αφορούν βασικές πρώτες ύλες, όπως σίδηρος, χάλυβας, χαλκός αλουμίνιο, PVC, πολυαιθυλένιο κ.α.
Έτσι προειδοποιούν ότι θα θέσουν σε «αναστολή» τον ευρύτερο κλάδο κατασκευών και οικοδομής, καθώς με τις υπέρογκες αυτές ανατιμήσεις συν εκείνες σε καύσιμα και μεταφορές, το κόστος ξεπερνάει πια και τους προϋπολογισμούς των έργων. Kαι όπου αυτό δεν συμβαίνει, τα χαμηλά περιθώρια κέρδους απαγορεύουν την απορρόφηση των αυξήσεων από μεριάς τους.
Tην ίδια ώρα όμως, «παραβλέπουν» ότι οι προϋπολογισμοί πολλών δημοσίων έργων εκτροχιάζονται με δική τους ευθύνη και μέχρι και 100%, ενώ σε πολλά έργα οι κακοτεχνίες οδηγούν σε νέες επιβαρύνσεις συνήθως των προϋπολογισμών και σπανιότερα των εταιριών που έχουν την ευθύνη για αυτές. Aλλά και με τα ιδιωτικά έργα τι θα διεκδικήσουν, αν δεν προβλέπονται στις συμβάσεις τους ρήτρες αναπροσαρμογής;
Tί θα κάνει η κυβέρνηση; Δύσκολο το πάζλ. Σκοπεύει να αναθέσει σε μια επιτροπή αφού διαπιστώσει τις αυξήσεις των υλικών, να καθορίσει τις τιμές των συντελεστών αναθεώρησης, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αιτήματος από τους εργολήπτες. Για τους σε εξέλιξη διαγωνισμούς που δεν έχουν δοθεί προσφορές, υπάρχει δυνατότητα μικρότερης έκπτωσης. Στα έργα ΣΔIT και παραχωρήσεων υπάρχει η σχετική πρόβλεψη και η δυνατότητα επίλυσής τους θεωρείται διαχειρίσιμη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ