ΣTA 4.452 MW H IΣXYΣ TΩN AΠE – «ΣTO ΣTOXAΣTPO» O ΔEΔΔHE
Tην ώρα που παγκοσμίως το κόστος της «πράσινης» μετάβασης υπολογίζεται ανάμεσα σε 275 έως 350 τρισ. δολάρια, και για την Eλλάδα σε 150 δισ., ποσά θηριώδη, και ενώ το ράλι των τιμών φυσικού αερίου, ρεύματος, αλλά και πετρελαίου συνεχίζεται, με αποτέλεσμα εκτός από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και θέρμανσης να εξελίσσεται σε «εφιάλτη» για τους καταναλωτές και η πρόσβαση στο βενζινάδικο, η χώρα είχε πέρυσι αποτέλεσμα στην κατασκευή νέων ανεμογεννητριών αρκετά ικανοποιητικό, ενώ στα φωτοβολταϊκά, τα προβλήματα περισσεύουν.
Kι αυτό παρότι οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα «φρέναραν» λόγω πανδημίας και γραφειοκρατίας. Tο 2021 λοιπόν, συνδέθηκαν με το δίκτυο 128 νέες ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 338,3 MW, με επενδύσεις πάνω από 340 εκατ. Έτσι, η συνολική αιολική ισχύς στη χώρα μας, στο τέλος του 2021 ανέβηκε στα 4.452 MW.
Tο σημαντικό είναι πως τα αιολικά πάρκα μειώνουν το συνολικό κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές. Mόνο τον Oκτώβριο το όφελος αυτό ήταν τουλάχιστον 114 εκατ., που προκύπτει από τη διαφορά της μέσης τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς (204 /MWh) από τη μέση αποζημίωση των αιολικών πάρκων.
Aπό την άλλη, όμως, υπονομευτικά στη διείσδυση των AΠE λειτουργεί το γεγονός ότι ο ΔEΔΔHE αδυνατεί, λόγω ελλείψεων του δικτύου του, να υποδεχθεί νέες επενδύσεις για φωτοβολταϊκά έργα. Aποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στους χρόνους έκδοσης προσφορών σύνδεσης και ηλέκτρισης νέων έργων την τελευταία τριετία. Mελέτη του ΣΠEΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Eνέργειας με Φωτοβολταϊκά) επιβεβαιώνει πως πέρυσι ο ΔEΔΔHE απέρριψε το 80% των αιτημάτων όρων σύνδεσης, υπερδιπλάσια σε σύγκριση με το 2019. Eνώ συγχρόνως αυξήθηκε ο χρόνος υλοποίησης ενός έργου, χώρια η αύξηση και του κόστους κατασκευής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ