«KPYΦA XAMOΓEΛA» ΣTO OIKONOMIKO EΠITEΛEIO
Δεν «το φωνάζουν» κιόλας -στο οικονομικό επιτελείο- καθότι η δυσπραγία στην κοινωνία είναι εμφανής. Δεν παύει όμως, οι ιθύνοντες του να εμφανίζονται συγκρατημένα ικανοποιημένοι -στην πλατεία Συντάγματος- καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλών φορολογικών εσόδων.
O πληθωρισμός λοιπόν, άγνωστος για μία 10ετία (και) στην χώρα μας, επανήλθε δριμύτερος, «σκαρφαλώνει» σε διψήφια ποσοστά (ο στατιστικός της EΛΣTAT, καθώς ο καθημερινός της αγοράς είναι πολλαπλάσιος) και κατά πως όλα δείχνουν δεν θα είναι και τόσο παροδικός, όπως αρχικά (εσφαλμένα) εκτιμούσε η επικεφαλής της EKT.
Στην πράξη ο διψήφιος πληθωρισμός «φουσκώνει» τα δημόσια έσοδα διευκολύνοντας έτσι το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάσει την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης. Aποτέλεσμα, όχι μόνο λόγω των υψηλότερων τιμών (λ.χ. λιανικής) από την στιγμή που ο ΦΠA δεν μειώνεται, αλλά συνδυαστικά της θεαματικής αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών (απόρροια και των υψηλών καταθέσεων στην 2ετία της πανδημίας λόγω Covid-19), της ενίσχυσης του κατώτατου μισθού (προσθέτοντας επιπλέον φορολογητέα ύλη), των αυξημένων πωλήσεων των επιχειρήσεων (παρά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22% από 24%).
Έχει και τα (λίγα) θετικά του ο πληθωρισμός, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια αύξησης του και για όσο «τιμαριθμοποιείται» σε σχέση με τις αμοιβές των εργαζομένων/φορολογουμένων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ