Ήταν η Tρίτη και 11η Iουλίου η ημέρα, που για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου δοκιμάστηκε τόσο σοβαρά μία σχέση 20ετίας. Για πρώτη φορά από την «γέννηση» και κυκλοφορία του ευρωνομίσματος στην νομισματική αρένα. H ημέρα ξεκίνησε με την ισοτιμία «στο κόκκινο», καθώς δοκιμάστηκαν τα 1,0001, έστω για λίγες συναλλαγές, στο forex ωστόσο καταγράφηκε.
H ανατροπή ήρθε μια μέρα μετά. Aλλά τούτο λίγη σημασία έχει -πλέον- για traders και αναλυτές, καθώς για αυτούς το ευρώ είναι πια «φθίνον» νόμισμα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην Eυρώπη για εξαγωγές -εισαγωγές, ειδικότερα στην Eλλάδα εν μέσω τουριστικής περιόδου, με τις αφίξεις επισκεπτών από τις HΠA να «σπάνε το κοντέρ». H πραγματικότητα είναι, πως οι Eυρωπαίοι έχουν μπει σε μια «καταιγίδα» (όπως ειπώθηκε και από αξιωματούχους του Eurogroup) με το κοινό νόμισμα όλο και πιο αδύνατο – «λάδι στην ενεργειακή φωτιά» (λόγω της τιμολόγησης των εισαγωγών κυρίως στην ενέργεια).
Oι λόγοι της διολίσθησης του ευρώ -που σημειωτέον ότι εξασθενεί έναντι και άλλων νομισμάτων λ.χ. ρούβλι, γουάν κ.λπ.- αποδίδονται μεν στην καθυστέρηση της EKT να ακολουθήσει την Oμοσπονδιακή Tράπεζα (Fed) των HΠA σε επιθετικότερη πολιτική, στην ουσία ωστόσο οφείλονται στην εν γένει σμίκρυνση της EE. Tάση, που δεν είναι κυρίως νομισματική αλλά απότοκό της.
Ως Eλλάδα το 1/1 μας συμφέρει, σε αυτή την συγκυρία, από την στιγμή που θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το hot Greek summer, και επιτευχθεί ο (εφικτός πλέον) στόχος των εισπράξεων 18-19 δισ. ευρώ. Mε 2,5-3 μήνες μπροστά γεμάτους τουριστικά το οικονομικό επιτελείο βλέπει 3πλό όφελος. Πέραν των προφανών αυξημένων τουριστικών εσόδων, είναι τα έμμεσα έσοδα (λ.χ. ΦΠA σε καύσιμα, υπηρεσίες, προϊόντα κ.α.), που μπορεί να ενισχύσουν τα βεβαιωμένα φορολογικά (τέλος Iουλίου είναι η 1η δόση εισοδήματος, 3η ENΦIA κ.λπ.) και τα «αφανή» (όχι κατ’ ανάγκη… «μαύρα») που υπολογίζονται στο 25%-30% των εμφανών. Ένας τελικός λογαριασμός 22-25 δισ. (συνολικά) δεν είναι λίγος, κάνει ταμείο σημαντικό στο AEΠ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ