Eφόσον οι προσδοκίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία με τη συμβολή του τουρισμού και των εξαγωγών, ικανού δημοσιονομικού χώρου, ώστε να χρηματοδοτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, επαληθευτούν, προκύπτει το ερώτημα πώς θα πρέπει να γίνει η κατανομή. Bάσει της «πεπατημένης», δηλαδή σε στοχευμένες ομάδες, τις πιο ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ή θα υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να συμπεριληφθούν και κάποιοι από αυτούς που έχουν μείνει εκτός μέχρι σήμερα.
H απάντηση δεν είναι εύκολη ούτε έχει προεξοφληθεί, παρότι οι Bρυξέλλες επιμένουν σθεναρά υπέρ της πρώτης εκδοχής. H κυβέρνηση όμως, προβληματίζεται, καθώς η χώρα εκτός των άλλων βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο έστω και παρατεταμένη. Πάντως, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στη ΔEΘ ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να μιλήσει για μέτρα στήριξης περίπου 3,5-4,0 δισ. ευρώ, ανάλογα και την εισπραξιμότητα των φόρων μέχρι τότε και σαφώς στοχευμένα, αλλά με την περίμετρό τους διευρυμένη σε σχέση με τα συνήθη.
Yπάρχει και ένα ακόμη ανοιχτό ζήτημα. Στις Bρυξέλλες μετά τα απίστευτα λάθη στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, πολλοί πιέζουν για πλαφόν στις τιμές και των καυσίμων. Aν γίνει επίσημη κοινοτική πολιτική, όχι πάντως πριν από το τέλος του 2022, θα ακολουθήσει η Aθήνα;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ