Είναι γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει, ακόμα, χειροπιαστά σημάδια που θα της δείξουν την έξοδο από την Οικονομική ύφεση, κάτι το οποίο υποστήριξε και η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρτ, ωστόσο όλοι τονίζουν ότι η λύση κρύβεται στην ανάπτυξη.
Ενθαρρυντικά, για την πορεία της Οικονομίας, είναι τα σενάρια επενδύσεων από ξένες επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Ενδιαφέρον, για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ, δείχνουν βρετανικές εταιρείες, κάτι το οποίο εφόσον υλοποιηθεί θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας σε διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας.
Ο Βρετανός πρέσβης, Ντέιβιντ Λάντσμαν, επιβεβαίωσε το αμείωτο ενδιαφέρον για αναπτυξιακές επενδύσεις στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα και τον προβληματισμό αλλά και τις προσδοκίες των βρετανικών επιχειρήσεων για την απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου που ισχύει στην ελληνική αγορά.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Λάντσμαν σημειώνει ότι «συναντήσεις σαν κι αυτή αποτελούν σημαντική ευκαιρία προς την κατεύθυνση της υλοποίησης έργων που φέρνουν αναπτυξιακά οφέλη και στις δύο χώρες μας».
Τονίζει ότι «τα έργα που συζητήσαμε, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που αφορούν υψηλού επιπέδου οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού εδώ και χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια οι βρετανικές εταιρίες που παρέχουν τη χρηματοδότηση και την τεχνογνωσία για τα έργα αυτά, ανανεώνουν το ενεργό ενδιαφέρον τους για την επένδυσή τους και για την Ελλάδα».
«Όπως τόνισα στην κ. υπουργό, ελπίζω ότι τα έργα αυτά μπορούν να λάβουν έγκριση και να ανοίξουν το δρόμο για επενδύσεις ύψους πέντε και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ και για τη δημιουργία περίπου 10.000 θέσεων εργασίας σε διάφορες περιφέρειες της χώρας. Η κ. υπουργός με ενημέρωσε για τον σαφή προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα ανάπτυξης και ιδιαίτερα για τις διαδικασίες fast track. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προχωρήσουν τα έργα αυτά γρήγορα. Θα συνεχίσουμε την στενή και δραστήρια συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση για όλα αυτά τα έργα».
Στη συνάντηση με την κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Λάντσμαν ανέφερε επίσης «τον προβληματισμό κάποιων άλλων βρετανικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένων και διεθνώς γνωστών ονομάτων, που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά».
Παρά ταύτα, σημειώνει «είναι πεπεισμένες ότι οι μεταρρυθμίσεις στο κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς θα ενισχύσουν σημαντικά την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτό δείχνει η εμπειρία τόσο από τη Βρετανία, όσο και από πολλά άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, και είμαι βέβαιος πως αυτό θα μπορούσε να ισχύσει και στην Ελλάδα».