Το κτίριο του υπουργείου Υγείας στη Λ. Κηφισίας που τώρα στεγάζεται το ΕΚΕΠΥ και ο ΕΟΠΥΥ και όχι όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου βγαίνει στο «σφυρί». Μαζί μ’ αυτό άλλα 27 κτίρια όπως το κτίριο του Κεράνη στη Λ. Θηβών (εκεί πάει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Λ. Αλεξάνδρας, το κτίριο της ΕΛ. ΣΤΑΤ στο Μοσχάτο.
Το υπουργείο θέλει να αξιοποιήσει τη μέθοδο του Sale and Lease back (πώληση και επαναμίσθωση). Δηλαδή να τα πουλήσει σε ιδιώτες από τους οποίους θα τα ενοικιάσει.
Το σχέδιο μοιάζει καλό, αλλά στην περίοδο της οικονομικής ρίσης και με δεδομένη την πτώση της τιμής των ακινήτων, τη ρευστότητα στην αγορά και κυρίως τα «φέσια» του Δημοσίου, φαντάζει απραγματοποίητο.
Το ερώτημα, ποιος θα βρεθεί να αγοράσει σήμερα τα κτίρια του Δημοσίου και με τι χρήματα κυριαρχεί. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν όλοι γνωρίζουν ότι το Δημόσιο δεν είναι πλέον ο πιο «αξιόπιστος» ενοικιαστής και ήδη έχει αποφασιστεί να υπάρξει «κούρεμα» κατά 25% στα μισθώματα που πληρώνει το Δημόσιο για τα κτίρια που νοικιάζει.
Το Δημόσιο εξακολουθεί βέβαια να είναι ο υπ’ αριθμόν ένα ενοικιαστής και να πληρώνει μια δαπάνη 155 εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που έχει δικά του ακίνητα τα οποία μένουν αναξιοποίητα.
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το σχέδιο Sale and Lease back πρόκειται να πάει πίσω.
Εκείνο που προέχει κατ’ αρχήν για το Δημόσιο είναι να νοικοκυρευτεί και να ελεγχθούν οι καταγγελίες για τις σκανδαλώδεις συμβάσεις του Δημοσίου με ενοίκια που «κλείστηκαν» με ημετέρους και με την… διαπλοκή.
Το Δημόσιο έχει 97.000 ακίνητα από την Ελλάδα και αραχνιάζουν. Πρωταθλητής των ακινήτων είναι το υπουργείο Πολιτισμού που διαθέτει 721 κτίρια και ακολουθεί το Οικονομικών με 674 κτίρια.