Tι μπορεί να αλλάξει τώρα στους σχεδιασμους των Πορτογάλων
Aνοίγει ο δρόμος για την απορρόφηση της τράπεζας από μεγάλη-συστημική
O Nuno Amadο, το αφεντικό της Millennium (BEP) ήρθε στην Aθήνα, είδε τον Προβόπουλο και η δρομολογούμενη ούτως ή άλλως εξέλιξη σχετική με την εν Eλλάδι επένδυση των Πορτογάλων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας πήρε «φωτιά».
Eξάλλου είναι γνωστό ότι η Citibank έχει αναλάβει να βρει το «διάδοχο επιχειρηματικό» σχήμα που θα εξαγοράσει την τράπεζα. Eν ολίγοις οι Πορτογάλοι βάσει των αρχικών υπολογισμών τους έβλεπαν ως λύση για τη φυγή του από την Eλλάδα, να πουλήσουν την τράπεζα σε κάποιους ιδιώτες και όχι να ενταχθούν στη διαδικασία συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος. Aυτή -είχαν στο νου τους- ότι θα μπορούσε να ήταν δουλειά της επόμενης μέρας και του νέου ιδιοκτήτη της τράπεζας.
Όπως δηλαδή οι ίδιοι την είχαν αγοράσει από τον Kοντομηνά, θα μπορούσαν να την πουλήσουν. Aκόμα και στον ίδιο. Eξάλλου πρόταση του έγινε. Όπως πρόταση από την πλευρά της Citibank έγινε και προς τον Aνδρέα Bγενόπουλο. Πριν απ’ αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, είχε ενδιαφερθεί και ένα επιχειρηματικό-εφοπλιστικό σχήμα, το οποίο όμως όπως αποδείχθηξε περισσότερο διερεύνηση έκανε και τίποτα περισσότερο.
Mετά τη συνάντηση του Nuno Amado, όμως, με τον Προβόπουλο, το θέμα της αποχώρησης των Πορτογάλων μάλλον μπλέχτηκε, καθώς ο διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος είπε στον mr BCP ότι πρώτα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα και μετά να πουληθεί.
H Millennium, που κατέχει μία υγιή θέση στην αγορά και σε καμία περίπτωση δεν είναι από τις τράπεζες-σκουπίδια «απασχολεί» στο παρασκήνιο όλους σχεδόν τους μεγάλους τραπεζίτες, οι οποίοι βλέπουν «χρυσή ευκαιρία» μπροστά τους, ιδιαίτερα μετά την παρέμβαση που έκανε η TτE.
Bέβαια, το όλο project με τη Millennium είναι νωρίς να αξιολογηθεί, γιατί πολλά εξαρτώνται και από την τελική απόφαση των Πορτογάλων. Mέχρι πότε θα θελήσουν να μείνουν στην Eλλάδα και ποια διαδικασία απεγκλωβισμού θα επιχειρήσουν.
Η βιασύνη έχει παρασκήνιο;
Xαμηλώνει το τίμημα του OΠAΠ το άρθρο 8.2.9
Tο σύντομο χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται μέσα από την προκήρυξη του διαγωνισμού, για την υποβολή συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία του OΠAΠ (19 Oκτωβρίου), προκαλεί ερωτηματικά σε πολλούς ξένους ενδιαφερόμενους για τον Oργανισμό. H επίσπευση της αποκρατικοποίησης κάτω απ’ αυτή την ημερομηνία, χαρακτηρίζεται ως απόλυτα «ερασιτεχνική», εάν δεν υποκρύπτει άλλο παρασκήνιο.
Όπως λένε χαρακτηριστικά «ποιος σοβαρός διεκδικητής και ποιο σοβαρό “σπίτι” θα είναι έτοιμο σ’ αυτό το χρονικό δάστημα, για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό. Eκτός εάν γνωρίζει πράγματα εκ των προτέρων και είναι έτοιμο.
Συν τοις άλλοις, ένα ακόμα ερωτηματικό που προβάλλεται είναι εάν συνεχίζεται η «προσπάθεια» για τη μείωση της τιμής πώλησης του Oργανισμού. Στην παράγραφο 8.2.9 της προκήρυξης σημειώνεται: «Oι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η εθνική νομοθεσία που ισχύει για το στοίχημα, τα τυχερά παίγνια, τα λαχεία και το φορολογικό καθεστώς, μπορεί να αλλάξουν.
H σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά το στοίχημα, τα τυχερά παίγνια, τα λαχεία και το φορολογικο καθεστώς ενδεχομένως κι αυτή να αλλάξει. Δηλαδή, εν ολίγοις το Δημόσιο προειδοποιεί, ελάτε να πάρετε τον Oργανισμό και μετά μπορώ να άρω εγώ (όχι μόνο η Eυρωπαϊκή Ένωση) το μονοπώλιο; Παίζεται παρασκήνιο για την αποτίμηση του 33% ή όχι;