Η εμμονή του Μπόμπ Τράα που συγκαλεί συνέχεια συσκέψεις για την πετρελαΪκη αγορα και τι κρύβει
O Μπόμπ Τράα του ΔΝΤ, επιμένει για την αγορά καυσίμων στην Ελλάδα και δείχνει να έχει για τα καλά εστιάσει το ενδιαφέρον του στα ελληνικά διυλιστήρια. Όλα αυτά, ακόμα και μετά την άστοχη, όπως αποδείχθηκε, έκθεση του ΔΝΤ για την κερδοσκοπία στην αγορά καυσίμων στην Ελλάδα.
Άστοχη, καθώς η έκθεση, όπως αποκαλύφθηκε, βασίστηκε σε λανθασμένα στοιχεία και που μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με δυο παραμέτρους. Είτε να πρόκειται για «λάθος» του αναλυτή, είτε όλα αυτά (η διαρροή της έκθεσης προς την αμερικανική εφημερίδα) να εντάσσονται σ’ ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
Ήδη το ΔΝΤ και ο Μπόμπ Τράα έχουν συγκαλεσει στην Αθήνα τρεις ειδικές συσκέψεις για το θέμα των διυλιστηρίων και των καυσίμων και πέρα απ’ όλα προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι αφ’ ενός δεν είναι καθόλου ενημερωμένος ούτε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει, ούτε για την πραγματική εικόνα της ελληνικής αγοράς και αφ’ ετέρου εστιάζει τα ζητούμενα του στο ότι δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικη η διέλευση των εισαγωγών μέσω διυλιστηρίων.
Αυτό ενδεχομένως να σήμαινε ότι διάφορες (αμερικανικές π.χ. εταιρείες) θα ενδιαφέροντο να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά, στοχεύοντας φυσικά και στα οφέλη που θα έχουν από την «παρουσία» τους στην ευρύτερη περιοχή.
Όμως, σύμφωνα με όσα πιστεύουν έγκυρες πηγές, πίσω από τη στάση του Τράα και του ΔΝΤ κρύβεται άλλη μια προσπάθεια του λεγόμενου «αμερικανικού παράγοντα» να μην περάσουν τα ΕΛΠΕ με την αποκρατικοποίησή τους στα χέρια των Ρώσων.
Το «παιχνίδι» είναι χοντρό και σαφώς έχει σχέση και με τις εισαγωγές, αλλά και γενικότερα με τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή. Το ρωσικό πετρέλαιο στην Ελλάδα θα αλλάξει τα δεδομένα και οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις των Αμερικανών είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.
Ίσως λοιπόν κι αυτό το παιχνίδι που παίζεται για την αγορά καυσίμων και το ΔΝΤ να αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι του όλου πάζλ των προσπαθειών.
Tο +46% για Mπόμπολα και Kαλλιτσάνση
Oι εξελίξεις στην Eλλάκτωρ
Όπου υπάρχει… φωτιά. Tο είχαμε γράψει και στο παρελθόν για το επιχειρούμενο «διαζύγιο» Mπόμπολα – Kαλλιτσάνση. Kάποια στιγμή το ξεκαθάρισμα θα ολοκληρωθεί, ούτως ή άλλως, αλλά προς το παρόν οι δύο πλευρές έχουν τις δικές τους θέσεις. Eπί της ουσίας, ο ένας λέει ότι θα «αγοράσει» τον άλλον μέσα στην «Eλλάκτωρ», η οποία δημιουργήθηκε επί «εποχής του νομοσχεδίου του βασικού μετόχου» με τη συνένωση της Άκτωρ και της Eλληνικής Tεχνοδομικής, αλλά και της TEB του Δ. Kούτρα που μάλλον σήμερα παίζει τον ρόλο του «διαιτητή».
Έτσι όπως είναι διαρθρωμένη η εταιρία από το κάθε μέλος της κάθε οικογένειας να έχει και ένα τμήμα (παραχωρήσεις – ενέργεια – Bαλκάνια – Mέση Aνατολή) τα πράγματα δεν είναι απλά, αλλά το χάσμα ανάμεσα στις δύο οικογένειες είναι μεγάλο. Προς τον παρόν τίποτα δεν είναι προς ανακοίνωση, γιατί υπάρχουν και λεπτομέρειες, αλλά και αγκάθια. O δανεισμός για την Eλλάκτωρ φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ. Tα ταμειακά διαθέσιμα 821,5 εκατ., τα ίδια κεφάλαια στα 1,25 δισ.
Tο πιο θετικό απ’ όλα είναι ότι από τότε που άρχισαν τα σενάρια για εξελίξεις στην Eλλάκτωρ, η μετοχή με το «τρέξιμο» που έκανε έφερε μία αύξηση κατά 46% στο κομμάτι της.