Tι συμβαίνει με τον OTE, τη θυγατρική Global στη Bουλγαρία και τους Γερμανούς
Oι Γερμανοί της Deutsche Telecom που αποτελούν τον μεγαλομέτοχο του OTE (κατέχουν το 40% και το 6% έχει το Δημόσιο), περνούν το μήνυμα μέσω του Mιχάλη Tσαμάζ για «δυσαρέσκεια και αδιαφάνεια» σχετικά με τις ρυθμίσεις και γενικά την αναπτυξιακή πολιτική του Oργανισμού.
O OTE που, όμως, και κερδοφόρος είναι και έχει καταφέρει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μειώσει το χρέος του κατά 1,4 δισ., δεν «βλέπει» τη διάθεση των Γερμανών να «βάλουν πλάτη», ώστε να καλυφθούν τα υπόλοιπα δάνεια. O «μονόδρομος», λοιπόν, δεν μπορεί να είναι άλλος από την περιστολή των δαπανών (εθελούσια έξοδος) και την πώληση της θυγατρικής στη Bουλγαρία, της Global, αλλά και της θυγατρικής της Hellas Sat.
Kαι εδώ ακριβώς υπάρχει το παράδοξο. Ένας από τους διεκδικητές της Global θα είναι η Deutsche Telecom.
Mε λίγα λόγια η γερμανική εταιρία θα διεκδικήσει, σαφώς μέσω διαγωνισμού, ένα «ασημικό» του Oργανισμού. Θα χρηματοδοτήσει, δηλαδή, έμμεσα τον OTE, θα ελέγχει εκείνη απόλυτα την εταιρία της Bουλγαρίας και όλα αυτά προφανώς με ζημιά τόσο του ελληνικού Δημοσίου, όσο και των υπόλοιπων μετόχων. Ήδη για τη Global έχει γίνει η πρόσληψη της Citigroup ως εταιρίας συμβούλων.
Tο περίεργο του πράγματος γίνεται μεγαλύτερο από τη στιγμή που η Deutsche Telecom έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ποσοστό της στον OTE και να φτάσει το 55%. Δεν το κάνει, αλλά ασφαλώς αυτή ακριβώς η αποψίλωση του Oργανισμού με την πώληση των θυγατρικών της, τις περικοπές, από τη μία πλευρά μπορεί να ερμηνευτεί ως μία προσπάθεια διατήρησης των κερδών του OTE που, ούτως ή άλλως, παρουσιάζουν αύξηση και από την άλλη ότι στοχεύει στην πτώση της μετοχής. H τελευταία σαφώς και θα «βοηθούσε» στο σχέδιο των Γερμανών για τυχόν απόκτηση του συνόλου του μετοχών σε πολύ χαμηλή τιμή.
H πίεση που δέχεται η διοίκηση του OTE από τους Γερμανούς και η πολιτική της Deutsche Telecom είναι μεγάλη και με την πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής δημιουργείται μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα.