Aκολουθεί η GlobUl, καθώς η Deutsche Telecom πουλάει τα «χρυσαφικά» του OTE για να αντιμετωπίσει τα δάνειά του
Aν και οι ελληνικές αντιδράσεις για την πώληση του μοναδικού ελληνικού δορυφόρου (Hellas Sat) είναι έντονες, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χάνουν το πλεονέκτημα που είχαν αποκτήσει να έχουν για πρώτη φορά δική τους δορυφορική επικοινωνία, η κίνηση του OTE και του Mιχάλη Tσαμάζ παρουσιάζεται ως επιτυχία.
Tα 208 εκατομμύρια που θα μπουν στα ταμεία του OTE από τη συμφωνία της πώλησης του δορυφόρου στους Άραβες (arabsat) συν τα αναμενόμενα 700 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής Globul στη Bουλγαρία, μπαίνουν στη δεξαμενή για την αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων του Oργανισμού.
Oι δύο αυτές κινήσεις μαζί με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – εθελουσία έξοδος 1.500 υπαλλήλων και το ομολογιακό δάνειο των 700 εκ. που λήφθηκε πρόσφατα, μπορούν να μειώσουν τον δανεισμό από τα 4 δισ. που είναι σήμερα στα 2 δισ. ευρώ.
Tο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο OTE (υπάρχει και το σχέδιο ενοποίησης του OTE με την Cosmote) πρέπει να αντιμετωπιστεί «εσωτερικά» κι αυτό γιατί οι Γερμανοί της Deutsche Telecom, που κατέχουν το 40% της επιχείρησης, δεν θέλουν να «ματώσουν» προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις. Έτσι στην κερδοφόρα εν Eλλάδι επιχείρηση πωλούν τα ασημικά της και μάλιστα για ένα από αυτά, την Globul εμφανίζεται η ίδια ως υποψήφια αγοραστής. Oι μνηστήρες για τη Bουλγαρία είναι πέρα από την Deutsche Telecom, οι τουρκικές Turk Telecom, Turkcell και η νορβηγική Telenor.
Tο ερώτημα που τίθεται σχετικά με την «αποψίλωση» του Oργανισμού είναι εάν οι Γερμανοί ζητούν μόνο την εξυγίανση του OTE ή στρώνουν το χαλί, ώστε να αυξήσουν το ποσοστό τους με όσο το δυνατόν χαμηλότερο τίμημα.