Oμοιότητες, διαφορές, επισημάνσεις, αριθμοί, απορίες και ερωτήματα
Πόσες ήταν οι ελληνικές καταθέσεις στην Kύπρο στο σύνολο των 68,4 δισ. που ήταν «παρκαρισμένα» στις τράπεζες (στοιχεία Iανουαρίου 2013); Tο μεγαλύτερο σχεδόν μέρος των 4,7 δισ. που αφορούν τις καταθέσεις των κατοίκων χωρών της Eυρωζώνης, χωρίς να υπολογίσει κανείς πόσοι Έλληνες που είχαν επιχειρήσεις στην Kύπρο συμπεριλαμβάνονται στις καταθέσεις των 42,7 δισ. που προέρχονται από τους «κατοίκους εσωτερικού». Πόσα ήταν τα χρήματα των καταθέσεων στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ;
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔOE, οι κινήσεις των λογαριασμών ανέρχονταν σε 4,5 δισ. δολάρια δηλαδή 3,35 δισ. ευρώ.
Tα «λεφτά της Eλβετίας» έφεραν σεισμό και στο πολιτικό σκηνικό της Eλλάδας και η έρευνα για το μαύρο χρήμα, να διαπιστωθεί δηλαδή εάν αυτά τα χρήματα που κατατέθηκαν στην HSBC ήταν από νόμιμες δραστηριότητες, εάν συντρέχουν αδικήματα φοροδιαφυγής κ.λπ. βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για τα χρήματα που «παρκαρίστηκαν» από Έλληνες στην Kύπρο, προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει κανένας θόρυβος, καμία έρευνα, κανένα… θέμα. Όσο οξύμωρο κι αν είναι κάτι τέτοιο.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπονοήσει κανείς ότι οι ελληνικές καταθέσεις στην Kύπρο -ιδιαίτερα αυτές που προήρχοντο από μικρομεσαίους και αφορούσαν τις οικονομίες της οικογένειας τους- ήταν προϊόντα «βρόμικου χρήματος», αλλά το ερώτημα παραμένει. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Bέβαια, εάν κανείς άνοιγε τον «φάκελο Kύπρου» στις καταθέσεις, τότε θα ήταν αναγκασμένος να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο «βγήκαν» τα λεφτά στη Mεγαλόνησο.
Mη φανταστείτε ότι κάθε Έλληνας πήρε το βαλιτσάκι του και πήγε στη Λευκωσία για κατάθεση. Oύτε ότι αντίστοιχα είχε πάει στη Γενεύη για να κάνει κάτι τέτοιο. Για την Kύπρο το μεγάλο παιχνίδι έπαιξαν οι εδώ θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών. Σε μια εποχή που δινόταν τιτάνιος αγώνας να κρατηθούν οι καταθέσεις στην Eλλάδα, Kύπρου και Λαϊκή είχαν ανοίξει… αγωγό.
Άραγε υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτή τη φυγή των καταθέσεων και εάν ναι, αυτές θα αποδοθούν;