Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο δρόμος φαίνεται να άνοιξε αλλά υπάρχει και ο καθοριστικός «παράγοντας Μέρκελ»
O ι Ρώσοι… έφυγαν (από τη ΔΕΠΑ) η Socar ήλθε ή μάλλον έρχεται για τον ΔΕΣΦΑ, ο ΤΑΡ είναι «γεγονός» και κάτι δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει πια στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ.
Μπορεί η παρουσία του Σαμαρά και αρκετών υπουργών στη δεξίωση της Αμερικανικής Πρεσβείας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, την 4η Ιουλίου, να ήταν εθιμοτυπική και να μη σηματοδοτεί κάτι, αλλά επανακινήθηκαν οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου ο Αντώνης Σαμαράς να γίνει δεκτός από τον Λευκό Οίκο. Εδώ και καιρό από το μέγαρο Μαξίμου, μετά το «ναυάγιο» που υπήρξε για το ταξίδι στην Ουάσινγκτον και το Ισραήλ διαρρεόταν ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.
Βέβαια, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τους σκοπέλους που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή και να λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα της δόσης των 8,1 εκατ. ευρώ. Ένα θέμα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με αποφάσεις – μέτρα τα οποία θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα που θα κατατεθεί τη Δευτέρα και θα δημιουργήσει αντιδράσεις.
Ο Σαμαράς πιστεύει πως μια καθολική επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ μπορεί να διορθώσει ενδεχομένως τα πράγματα αναφορικά με τα την παρουσία και την στήριξη του προγράμματος για την Ελλάδα από πλευράς ΔΝΤ. Η απειλούμενη «τρύπα» στην ελληνική χρηματοδότηση, οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για την ελληνική διάσωση και όχι μόνο, επιβάλλουν στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αναζητήσει μια ισορροπία. Πολύ περισσότερο δε, να μην δυσαρεστήσει την Μέρκελ, η οποία φέρεται να του είπε ότι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές τη στήριξη της χώρας θα αναλάβει η ΕΕ χωρίς το ΔΝΤ. Βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα πολιτικο-διπλωματικό θρίλερ για το οποίο κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα τις εξελίξεις.
Γιώργος Aνωμερίτης – O πρόεδρος δεν θέλει την πώληση του OΛΠ
Όπως και να το δει κανείς είναι τουλάχιστον παράλογο. Στον OΛΠ πρόεδρος έχει τοποθετηθεί ο Γ. Aνωμερίτης, ο οποίος πέρα από το πού κομματικά ανήκει -αυτό περνάει σε δεύτερη μοίρα, εξαιτίας της συγκυβέρνησης ΠAΣOK-NΔ- εμφανίζεται αντίθετος στην αποκρατικοποίηση του OΛΠ. Στρέφεται καθαρά κατά της πρότασης του TAIΠEΔ με τον ισχυρισμό ότι και στην υπόλοιπη Eυρώπη το σύνολο των λιμένων έχουν κρατικό χαρακτήρα. Oι θέσεις του μπορεί να έχουν λογική και επιχειρήματα, αλλά, αν η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πουληθεί ο OΛΠ στο σύνολό του, η παραμονή του σ’ αυτή τη θέση μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.
Kαι μιας και μιλάμε για προβλήματα, να μη ξεχνούμε και τη διαμάχη του με άλλα κυβερνητικά στελέχη για το λιμάνι Kρουαζιέρας στο Φάληρο. Kατά τα άλλα, ο Aνωμερίτης βρίσκεται στο στόχαστρο και για πολλά άλλα. Πολλά λέγονται για εξυπηρετήσεις φίλων.