Να συζητηθούν οι «τεράστιες ανισότητες» στη διανομή των εμβολίων σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ζητούν Αυστρία, Τσεχία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Λετονία, με επιστολή τους.
Την Παρασκευή ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή ότι επιτρέπει μυστικές συμφωνίες μεταξύ κρατών-μελών και φαρμακευτικών εταιρειών σχετικά με την προμήθεια εμβολίων κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον Κουρτς, η ΕΕ δεν έχει κατανείμει ομοιόμορφα τις δόσεις εμβολίων βάσει των πληθυσμών των κρατών-μελών, αλλά μάλλον δημιούργησε ένα «παζάρι» που οδήγησε σε ορισμένες χώρες να αποκτήσουν σημαντικά μεγαλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια, όπως η Ολλανδία και η Μάλτα.
«Είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες καθώς υπάρχουν ρήτρες μυστικότητας στις συμβάσεις», δήλωσε ο Κουρτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η Αυστρία απαιτεί πλήρη διαφάνεια σχετικά με αυτές τις υποτιθέμενες συμφωνίες.
Στο μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για περιορισμούς στις εξαγωγές.
Λόγω προβλημάτων παραγωγής, η εταιρεία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εργοστάσια παραγωγής εκτός ΕΕ προκειμένου να μπορέσει να παραδώσει τα εμβόλιά της στις 27 χώρες μέλη της Ένωσης, όμως “δυστυχώς περιορισμοί στις εξαγωγές θα μειώσουν τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο” του έτους και “πιθανόν” και το δεύτερο τρίμηνο, επισήμανε εκπρόσωπος της AstraZeneca.
Μείωσε περαιτέρω την πρόβλεψή της για την ποσότητα των δόσεων εμβολίων που θα προμηθεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο πρώτο τρίμηνο στα 30 εκατομμύρια, που αποτελεί το ένα τρίτο των συμβατικών της υποχρεώσεων και σηματοδοτεί τη μείωση κατά 25% της ποσότητας που δεσμευόταν να παραδώσει τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Η μείωση της ποσότητας θα καταφέρει νέο πλήγμα στα σχέδια της ΕΕ για την ανοσοποίηση του πληθυσμού, εκστρατεία που παρεμποδίζουν οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων εμβολίων και η αργή διανομή τους σε κάποιες χώρες.
Το έγγραφο, που κοινοποιήθηκε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και φέρει ημερομηνία 10η Μαρτίου, δείχνει πως η AstraZeneca προβλέπει πλέον ότι θα έχει παραδώσει 30,1 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη περί τα τέλη Μαρτίου και άλλα 20 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο.
Την 25η Φεβρουαρίου ο Πασκάλ Σοριό, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δεσμευόταν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η εταιρεία θα παρέδιδε 40 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, το έγγραφο αποκαλύπτει ότι την 24η Φεβρουαρίου η αγγλοσουηδική βιομηχανία ήδη εκτιμούσε πως θα παρέδιδε 34 εκατ. δόσεις στην ΕΕ την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, ποσότητα πολύ μικρότερη από τις 90 εκατ. δόσεις που είχαν συμφωνηθεί.
Εκπρόσωπος της AstraZeneca απέφυγε χθες να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Πρόσωπο ενημερωμένο για την κατάσταση εξήγησε ότι η αύξηση της παραγωγής που περίμενε η διοίκηση της εταιρείας δεν έγινε λόγω των δυσκολιών στη μεταφορά των εμβολίων μέσω των παγκόσμιων αλυσίδων εμβολιασμού.
Οι ΗΠΑ, από όπου η AstraZeneca σκόπευε να στείλει δόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, διεμήνυσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναμένει ότι θα παραλάβει σύντομα ποσότητες εμβολίων παρασκευασμένων στην αμερικανική επικράτεια, μετέδωσε το Reuters χθες, επικαλούμενο δύο ευρωπαϊκές πηγές.
Η εταιρεία είχε πει πως οι αρχικές μειώσεις των ποσοτήτων που επρόκειτο να παραδώσει στην ΕΕ οφείλονταν σε προβλήματα στην παραγωγή στην Ευρώπη.