Ένα σύντομο, ανεπίσημο «ντεμπούτο» έκανε η «Cortana» της Microsoft – το σύστημα-προσωπικός ψηφιακός βοηθός της εταιρείας, που φιλοδοξεί να αποτελέσει «απάντηση» στο Siri της Apple και το Google Now.
Η Cortana, η οποία πήρε το όνομά της από την τεχνητή νοημοσύνη- σύντροφο του Master Chief, πρωταγωνιστή της δημοφιλούς σειράς παιχνιδιών της Microsoft, Halo, εμφανίζεται σε ένα δίλεπτο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube από το UnleashThePhones.com, όπου ωστόσο δεν ακούγεται η φωνή του συστήματος.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Zdnet, η «πραγματική» Cortana, όπως και η τεχνητή νοημοσύνη του παιχνιδιού, θα είναι σε θέση να «μαθαίνει» και να προσαρμόζεται, χάρη σε τεχνολογία machine learning και στην αναβάθμιση Satori που βρίσκεται στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing.
Θα αποτελεί ένα από τα νέα χαρακτηριστικά των Windows Phone 8.1 και, όπως φαίνεται στο βίντεο, θα απαιτείται η εγγραφή με ένα Microsoft Account για τη χρήση της υπηρεσίας. Το πάτημα του κουμπιού αναζήτησης με το Bing θα εμφανίζει την Cortana ως την default μηχανή αναζήτησης στο τηλέφωνο.
Σε πρώτο επίπεδο, το σύστημα κάνει ερωτήσεις στον χρήστη σχετικά με το όνομα/ nickname και άλλες προτιμήσεις του, ενώ τον παρακινεί να κάνει δοκιμαστικές ερωτήσεις και να αναθέσει δοκιμαστικές «αποστολές» (π.χ αφύπνιση μία συγκεκριμένη ώρα).
Σύμφωνα με το Zdnet, η Cortana αναμένεται να αποτελέσει βασικό κομμάτι της ανανέωσης (σε επίπεδο υπηρεσιών και εμπειρίας) των λειτουργικών συστημάτων της Microsoft, από τα Windows ως το Xbox One.
Σημειώνεται ότι η Cortana έγινε αρχικά γνωστή στο κοινό πέρυσι, όταν ένας εργαζόμενος της Microsoft έχασε ένα τηλέφωνο με Windows Phone 8.1 (για τα οποία έχουν γίνει γνωστά πολύ λίγα πράγματα).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του TheVerge, προορίζεται να αντικαταστήσει το ενσωματωμένο χαρακτηριστικό Bing, και θα έχει τη δική της «προσωπικότητα», παρουσιάζοντας και «συναισθήματα» ανάλογα με τις εργασίες που της ανατίθενται. Πέρα από το Bing, θα υποστηρίζεται και από το Foursquare και άλλες υπηρεσίες.
Στο επίκεντρό της – σύμφωνα με το TheVerge – θα βρίσκεται το Notebook: ένα χαρακτηριστικό το οποίο θα επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει πλήρως τα δεδομένα τα οποία μοιράζεται με την ψηφιακή «βοηθό» του.
Όπως αναφέρεται, είναι σχεδιασμένο για να διασφαλίζει ότι η Cortana δεν θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες ελεύθερα, χωρίς τον έλεγχο του χρήστη: ενώ «μαθαίνει» πράγματα για τον χρήστη, δεν θα τα αποθηκεύει στο Notebook χωρίς να τον ρωτά. Επιπλέον, τα δεδομένα που θα αποθηκεύονται σε αυτό θα μπορούν να διαγραφούν.