Αν και το μέγεθος των υπολογιστών εδώ και καιρό μειώνεται, οδηγώντας στην «έκρηξη» των φορητών συσκευών, κάποιοι τομείς της τεχνολογίας παραμένουν ίδιοι σε αυτό το κομμάτι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εκτυπωτές.
Σε μεγάλο βαθμό αυτό ορίζεται από τη «φιλοσοφία» ότι ο εκτυπωτής πρέπει να «δεχτεί» και να εκτυπώσει ένα φύλλο χαρτιού, κάτι που ορίζει και το μέγεθος της συσκευής.
Ωστόσο, φοιτητές του Jerusalem College of Technology (ZUtA Labs Ltd) προσέγγισαν το θέμα διαφορετικά, μέσω της δημιουργίας ενός μικρού, φορητού εκτυπωτή «τσέπης», ο οποίος τοποθετείται πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί και χρησιμοποιεί τεχνολογία inkjet για να εκτυπώνει λέξεις και εικόνες, ανεξαρτήτως του μεγέθους της σελίδας ή τη συσκευή με την οποία είναι συνδεδεμένος.
Το Mini Mobile Robotic Printer/ Pocket Printer βρίσκεται στο Kickstarter, με σκοπό τη συγκέντρωση χρηματοδότησης ύψους 400.000 δολαρίων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 168.320, με 29 ημέρες να απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο εκτυπωτής «τσέπης» φορτίζεται μέσω καλωδίου Micro-USB και μπορεί να λειτουργεί για χρονικό διάστημα μίας ώρας, ενώ, κατά τους κατασκευαστές του, διαθέτει μελάνη για εκτύπωση 1.000 σελίδων.
Συνδέεται με άλλες συσκευές μέσω Bluetooth. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, «δημιουργήσαμε έναν φορητό εκτυπωτή ο οποίος είναι εύκολος και διασκεδαστικός στη χρήση, μπορεί να μεταφερθεί παντού και εκτυπώνει από οποιαδήποτε συσκευή, σε σελίδες κάθε μεγέθους».
Οι διαστάσεις του είναι ύψους 10 εκατοστά και διαμέτρου 11,5, ενώ το βάρος του είναι 300 γραμμάρια. Η ταχύτητα εκτύπωσής του είναι 1,2 ppm. Όσον αφορά στην ποιότητα εκτύπωσης, το πρωτότυπο μπορεί να φτάσει μέχρι 96×192 dpi, ωστόσο υποστηρίζεται ότι το τελικό προϊόν θα έχει υψηλότερη ανάλυση.
Τα λειτουργικά που υποστηρίζονται είναι Android, iOS, Linux, OSX, Windows.
Σε παρεμφερές πλαίσιο φορητότητας κινείται και το LIX Pen, που αναμένεται να «βγει» σύντομα επίσης στο Kickstarter.
Στην ουσία πρόκειται για ένα στιλό – τρισδιάστατο εκτυπωτή, που συνδέεται με υπολογιστή και δίνει στον χρήστη του τη δυνατότητα να «ζωγραφίζει στον αέρα», χρησιμοποιώντας ως υλικό PLA ή ABS. Δεν απαιτείται κάποιο πρόγραμμα για τη λειτουργία του – απλά το χέρι του χρήστη. Το πλαστικό παγώνει γρήγορα, με αποτέλεσμα η κατασκευή να παραμένει στερεή.