Είχατε ποτέ την αμήχανη αίσθηση ότι σας κρυφακούει το smartphone σας; Η σκληρή αλήθεια είναι ότι πράγματι έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο ώστε να σας δείξει διαφημίσεις προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντά σας, αναφέρουν οι ειδικοί.
Σχεδόν οι μισοί Βρετανοί πιστεύουν ότι έχουν πέσει θύμα «ηχητικής κατασκοπίας» («sonic snooping»), από τη στιγμή που συμβαίνει οι διαφημίσεις για ένα προϊόν να εμφανίζονται στην οθόνη του τηλεφώνου τους αμέσως αφού μιλήσουν για αυτό ή το δουν στην τηλεόραση. Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας NordVPN επιβεβαιώνουν ότι αυτό το φαινόμενο πράγματι συμβαίνει, χάρη στις εφαρμογές που ακούν τον θόρυβο του παρασκηνίου – και ενδεχομένως και στις ιδιωτικές συνομιλίες. Ανέφεραν δε ότι το μικρόφωνο ενός τηλεφώνου μπορεί να συλλέγει συνεχώς ενδείξεις για το πού βρίσκεται κάποιος, τι κάνει και τι τον ενδιαφέρει.
Όπως αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η Daily Mail, μια έρευνα σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήχθη από την NordVPN διαπίστωσε ότι το 45% είχε παρατηρήσει μια διαφήμιση για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που δεν είχε αναζητήσει αλλά είχε πρόσφατα μιλήσει ή δει στην τηλεόραση. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι τους έκανε να νιώθουν σαν να τους παρακολουθούσαν, ενώ ένας στους οκτώ είπε ότι τους έκανε να νιώθουν φόβο. Ωστόσο, τα δύο τρίτα των πληγέντων δήλωσαν ότι δεν είχαν ιδέα πώς να σταματήσουν να συμβαίνει αυτό. Πολλά από τα δεδομένα συλλέγονται μέσω μιας αμφιλεγόμενης μορφής ψηφιακής επιτήρησης που ονομάζεται παρακολούθηση μεταξύ συσκευών μέσω υπερήχων.
Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών όλες οι νέας γενιάς «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές που διαθέτουν μικρόφωνα (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, tablets, τηλεοράσεις) έχουν μέσω ειδικών εφαρμογών μόνιμα ανοικτά τα μικρόφωνα τους καταγράφοντας τι ακούγεται στο χώρο που βρίσκονται οι κάτοχοι των συσκευών και επικοινωνούν μεταξύ τους με υπερηχητικά κύματα που δεν μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο αυτί για να ανταλλάξουν τις πληροφορίες που κατέγραψαν.
Ακολουθεί η απαραίτητη επεξεργασία των πληροφοριών που έχουν ανταλλαγεί έτσι ώστε να προβληθούν στον κάτοχο του κινητού τηλεφώνου ή του φορητού υπολογιστή σχετικές διαφημίσεις όταν σερφάρει στο Διαδίκτυο ή όταν είναι εντός κάποιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Αυτός είναι όπως αποδεικνύεται και ο λόγος που διάφορες εφαρμογές ζητούν από τους χρήστες άδεια χρήσης του μικροφώνου της συσκευής ενώ φαινομενικά δεν είναι σχετίζεται η χρήση του μικροφώνου με τη λειτουργία αυτών των εφαρμογών.
Σύμφωνα με τον ειδικό κυβερνοασφάλειας Adrianus Warmenhoven αυτή η ηχητική κατασκοπία και ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις ηλεκτρονικές συσκευές αποτελεί «ένα χρυσωρυχείο για τους διαφημιστές που μπορούν να συλλέγουν ένα μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων μας χωρίς να το γνωρίζουμε». Προσθέτει μάλιστα δεν υπάρχει τρόπος να εμποδίσουμε τη λειτουργία των μικροφώνων και την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις συσκευές ακόμη και όταν αυτές δεν είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο.
Η μόνη συμβουλή που προς το παρόν δίνει είναι να ελέγξουμε την άδεια λειτουργίας που έχουμε δώσει σε διάφορες εφαρμογές και γενικά να αποφεύγουμε να επιτρέπουμε την χρήση του μικροφώνου αν αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο. «Είναι δύσκολο να πούμε πόσο συχνά τα smartphone κρυφακούουν τις προσωπικές σας συνομιλίες – αλλά η τεχνολογία είναι σίγουρα σε θέση να το κάνει», αναφέρει ο κ. Warmenhoven.