Η easyJet holidays παρουσιάσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση της μείωσης της σπατάλης τροφίμων σε ένα από τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία διακοπών της.
Ο ταξιδιωτικός βραχίονας του ομίλου easyjet στοχεύει να υποστηρίξει τα ξενοδοχεία στη μείωση της σπατάλης τροφίμων χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) και τη λειτουργία πιο βιώσιμων κουζινών.
Το αρχικό πρότζεκτ στο θέρετρο 510 δωματίων Bahia Principe Sunlight Costa Adeje στην Τενερίφη έρχεται ως μέρος μιας από κοινού πρωτοβουλίας με την εταιρεία προγραμματισμού AI Winnow. Μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της Winnow θα παρακολουθείται η κατανάλωση τροφίμων και η σπατάλη, που γίνεται.
Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τη δημιουργία του Προγράμματος Αειφόρου Τουρισμού EasyJet holidays. Δημιουργήθηκε για να εξοπλίσει τους σπουδαστές με τις δεξιότητες που απαιτούνται και να προσφέρει λύσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη βιώσιμων ταξιδιών, με έμφαση στη Μαγιόρκα και την Τενερίφη.
Με βάση έρευνες αλλά και τις μαρτυρίες των φοιτητών η σπατάλη τροφίμων φαίνεται να αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα βιωσιμότητας, καθώς το 18% των απορριμμάτων τροφίμων στην Τενερίφη δημιουργείται μόνο από τον τομέα της φιλοξενίας.
Η τεχνολογία Winnow επιλέχθηκε ως λύση για τους ξενοδόχους του τουρ οπερέιτορ που δεν έχουν λάβει μέτρα για την πρόληψη και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων ή την ακριβή καταμέτρηση των απορριμμάτων τροφίμων που δημιουργούνται.
Χρησιμοποιώντας το ίδιο είδος τεχνολογίας που υπάρχει σε ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, η τεχνολογία AI της Winnow μαθαίνει να «βλέπει» το φαγητό όταν σπαταλάται. Χρησιμοποιώντας ένα συνδεδεμένο τερματικό με μια κινούμενη κάμερα, τα δεδομένα συλλέγονται γρήγορα και αποθηκεύονται στο cloud. Στη συνέχεια, οι ομάδες λαμβάνουν αναφορές που εντοπίζουν με ακρίβεια τα απόβλητα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν λειτουργικές βελτιώσεις.
Συνήθως, οι κουζίνες που χρησιμοποιούν Winnow βλέπουν τη σπατάλη τροφίμων να μειώνεται στο μισό μέσα σε 12-18 μήνες μειώνοντας το κόστος αγοράς τροφίμων κατά 2%-8%.
«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τι θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει μια συνεργασία μεταξύ μιας επιχείρησης διακοπών ηλικίας μόλις τριών ετών, ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος 800 ετών και μιας επαναστατικής τεχνολογίας», δήλωσε ο διευθυντής πελατών και λειτουργιών της EasyJet holidays, Matt Callaghan .
«Η σπατάλη τροφίμων συμβάλλει μαζικά στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ο τομέας της φιλοξενίας πρέπει να αναλάβει δράση. Ταυτόχρονα με τον πληθωρισμό, που οδηγεί τις τιμές των τροφίμων σε επίπεδα ρεκόρ, υπάρχει μια ισχυρή επιχειρηματική ευκαιρία για ξενοδοχεία και θέρετρα να αντιμετωπίσουν την σπατάλη τροφίμων Η Winnow είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργαστεί με την EasyJet holidays για να κλιμακώσουν μαζί τις δράσεις για τον περιορισμό αυτού του αρνητικού αντίκτυπου”, πρόσθεσε από την πλευρά του ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Winnow, Marc Zornes.