Στις 3 Απριλίου του 1973, ο Martin Cooper στάθηκε σε ένα πεζοδρόμιο στην Έκτη Λεωφόρο στο Μανχάταν με μια συσκευή στο μέγεθος ενός τούβλου που ζύγιζε σχεδόν ένα κιλό (784 γρμ.) και έκανε την πρώτη δημόσια κλήση από ένα κινητό τηλέφωνο σε έναν από τους άνδρες με τους οποίους συναγωνιζόταν για την ανάπτυξη της συσκευής.
«Σας καλώ σε ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά ένα πραγματικό κινητό τηλέφωνο, ένα προσωπικό, φορητό, φορητό κινητό τηλέφωνο», είπε ο Κούπερ, τότε μηχανικός της Motorola, στο τηλέφωνο στον Τζόελ Ένγκελ, επικεφαλής της Bell Labs που ανήκει στην AT&T.
Παρ’ όλο που θα χρειαζόταν άλλη μια δεκαετία μέχρι τα κινητά τηλέφωνα να γίνουν διαθέσιμα για τον μέσο καταναλωτή στις ΗΠΑ, όποιος περνούσε δίπλα από τον Κούπερ στο δρόμο εκείνη την ημέρα θα μπορούσε να έχει δει να γράφεται μια σημαντική στιγμή στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας.
10 χρόνια μετά, η Motorola προχώρησε στην κυκλοφορία του DynaTAC 8000X, το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο που όπως ήταν φυσιολογικό κόστιζε υπερβολικά ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα ($4000 το 1983 ή περίπου 10.500 ευρώ με τη σημερινή αναλογία), ζύγιζε σχεδόν 1.5 κιλό, προσέφερε στον χρήστη περίπου 35 λεπτά αυτονομία και χρειαζόταν 10 ώρες για να γεμίσει πλήρως η μπαταρία του.
Πενήντα χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη κλήση, η ογκώδης συσκευή του Κούπερ έχει εξελιχθεί και έχει αντικατασταθεί από μια μεγάλη γκάμα λεπτότερων, πιο γρήγορων τηλεφώνων που είναι πλέον πανταχού παρόντα και αναδιαμορφώνουν τις βιομηχανίες, τον πολιτισμό και τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε μεταξύ μας και τον εαυτό μας. Και για τον Κούπερ η πιθανότητα τα κινητά τηλέφωνα κάποια μέρα να θεωρηθούν απαραίτητα για μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή.
«Δεν εξεπλάγην που όλοι έχουν κινητό τηλέφωνο», δήλωσε ο 94χρονος πλέον Κούπερ, στο CNN. «Συνηθίζαμενα λέμε την ιστορία ότι κάποια μέρα, με την γέννηση σου θα σου δίνεται ένας αριθμός τηλεφώνου. Αν δεν απαντούσες στο τηλέφωνο, θα είχες πεθάνει».
Είναι χαρακτηριστικό της εξέλιξης που είχαν τα κινητά τηλέφωνα το γεγονός ότι ο Κούπερ πίστευε ότι ποτέ δεν θα γίνουν ένα μαζικό εμπορικό προϊόν εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής. Είχε προβλέψει όμως ότι οι αρχικά μεγάλες σε μέγεθος και βάρος συσκευές όσο περνούσε ο χρόνος θα έδιναν τη θέση τους σε ολοένα και μικρότερες σε όγκο συσκευές.
«Οραματιστήκαμε ότι κάποια μέρα το τηλέφωνο θα ήταν τόσο μικρό που θα μπορούσε κάποιος να το κρεμάσει στο αυτί του ή ακόμα και να το τοποθετήσει κάτω από το δέρμα του» αναφέρει ο Κούπερ.
Κοιτάζοντας πίσω στην πορεία των κινητών το τελευταίο μισό αιώνα, ο Cooper παραμένει αισιόδοξος ως προς το πού μας οδηγεί η χρήση και η τεχνολογική εξέλιξη της συσκευής. Χρήστης iPhone ο ίδιος (και χρήστης της Samsung πριν από αυτό), λατρεύει να χρησιμοποιεί το Apple Watch του για να παρακολουθεί την κολυμβητική του δραστηριότητα και να συνδέει τα ακουστικά του στο τηλέφωνό του.
«Είμαι αισιόδοξος. Ξέρω ότι το κινητό έχει μειονεκτήματα. Έχουμε ανθρώπους που εθίζονται σε αυτό. Έχουμε ανθρώπους που περπατούν στην απέναντι πλευρά του δρόμου μιλώντας στα κινητά τους τηλέφωνα», δήλωσε ο Κούπερ. «Συνολικά, νομίζω ότι το κινητό τηλέφωνο έχει αλλάξει την ανθρωπότητα προς το καλύτερο και αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον».