Μικροσκοπικά… «νανοκαλώδια»

Το μικρότερο «νανοκαλώδιο» που έχει κατασκευαστεί ποτέ, δημιούργησε ο ερευνητής Ζουνχάο Λιν από το πανεπιστήμιο Βάντερμπιλντ στις ΗΠΑ.

 

Όπως έγινε γνωστό, το «νανοκαλώδιο» έχει πάχος μόλις τρία άτομα, είναι δηλαδή περίπου χίλιες φορές μικρότερο σε μέγεθος από την κοινή διασύνδεση των τρανζίστορς στα σημερινά ηλεκτρονικά κυκλώματα!

 

«Πρόκειται για την επιτομή των πάντων» τονίζει ο Έλληνας καθηγητής στο πανεπιστήμιο Βάντερμπιλντ, Σωκράτης Παντελίδης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

 

«Αρκετοί στο παρελθόν έχουν κατασκευάσει νανοκαλώδια αλλά στα 50 ή 100 nm. Εμείς έχουμε νανοσωλήνες 1nm. Τα νανοκαλώδια που δημιούργησε ο Ζουνχάο Λιν είναι στα 0.4nm. Θα περίμενα ότι θα είναι εύθραυστα, αλλά τελικά είναι εξαιρετικά ισχυρά» πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα νανοκαλώδια δεν έχουν αυτονομία. Αντίθετα,τοποθετούνται «χτισμένα» μαζί με τα τρανζίστορς και τις πύλες μνήμης.

 

Μελλοντικά, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορούν να αυτονομήσουν τα μικροσκοπικά νανοκαλώδια και μια νέα εποχή στις «έξυπνες» φορητές συσκευές θα ξεκινήσει.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ