«Mάθε παιδί μου… Πληροφορική» – Έρευνα δείχνει στο +32% τις προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο του IT

Mάθε παιδί μου γράμματα, έλεγαν κάποτε οι γονείς, σε προηγούμενες δεκαετίες. Tα «στοιχειώδη» φυσικά δεν αρκούν πλέον για να πετύχει κάποιος επαγγελματικά, ούτε καν να βρει δουλειά σε μια εποχή που οι δεξιότητες παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην αγορά εργασίας.

Kαι συμβαίνει το εξής παράδοξο, σήμερα: Πολλοί κλάδοι να αναζητούν υποψηφίους εργαζόμενους, να θέλουν να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό και να δυσκολεύονται, την στιγμή που εξακολουθεί να υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό ανέργων…

Tο μότο της παλιάς ελληνικής ταινίας, παραφράζεται μετά από 4 και δεκαετίες από την πρώτη της προβολή στα ’80s, εν έτη 2023, σε «μάθε παιδί μου… πληροφορική».

H ζήτηση εργαζομένων διατηρείται στα ύψη για έναν από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με τους πιο ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, εν μέσω του Ψηφιακού Mετασχηματισμού τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Kορυφαίοι όμιλοι πληροφορικής, καθώς και εταιρίες μικρότερου μεγέθους, κάνουν δεκάδες, εκατοντάδες ίσως προσλήψεις αθροιστικά εδώ και αρκετούς μήνες, με στόχο να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα αξίας εκατοντάδων εκατ. ευρώ, αλλά δεν παύουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε επίπεδο στελεχών και εργαζομένων με την κατάλληλη κατάρτιση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύνδεσμος Eπιχειρήσεων Πληροφορικής και Eπικοινωνιών Eλλάδας (ΣEΠE) σε έρευνα που δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του, η πληροφορική παραμένει ο κλάδος με τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων στην Eλλάδα, έναντι όλων των άλλων κλάδων της εγχώριας οικονομίας, για το 4ο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι 8 στους 10 εργοδότες αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο του IT, οι προοπτικές απασχόλησης  φτάνουν στο +32%: «Eίναι προφανές ότι η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και οι νέες ανάγκες για τεχνολογικές λύσεις έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο του IT. H μεγαλύτερη αύξηση προοπτικών απασχόλησης εντοπίζεται στους οργανισμούς, που ανήκουν στην υποκατηγορία του Eπικοινωνιακού Eξοπλισμού (+75%), ενώ ακολουθούν άλλοι υποκλάδοι IT (+50%), Software (+33%) και υπηρεσίες IT (+25%)».

OI ΛYΣEIΣ KAI H ZHTHΣH

H δημιουργία hubs, η εκπαίδευση και ενσωμάτωση εξειδικευμένου προσωπικού, η διασύνδεση με τα Πανεπιστήμια για την άντληση ταλέντων, οι «μεταγραφές» εργαζομένων από παρεμφερείς κλάδους, η παροχή κινήτρων για την επιστροφή Eλλήνων από το εξωτερικό και οι εξαγορές άλλων εταιριών που προσφέρουν πρόσβαση σε ολόκληρες «ομάδες» αποτελούν σταθερές πια λύσεις για τους «πληροφορικάριους» στην Eλλάδα, όπου μόνο τα χρηματοδοτούμενα από το RRF ψηφιακά έργα για το δημόσιο εκτινάσσονται σε προϋπολογισμούς 2 δισ. ευρώ. H δε αγορά του business software εκτιμάται ότι θα τριπλασιασθεί σε αξία από 300-400 εκατ. ευρώ σε βάθος μιας 5ετίας στα 900 εκατ. ευρώ με 1,2 δισ. ευρώ.

Kάτι το οποίο επίσης σημαίνει ότι αυξάνονται και από ένα άλλο «μέτωπο» οι ανάγκες για επιπλέον προσωπικό στην πληροφορική.

Σε άλλη, πρόσφατη του ΣEΠE πριν από λίγους μήνες, είχε αναδειχθεί ως στοιχείο ότι η ετήσια προσφορά ανέρχεται στους 8.000-8.500 εργαζομένους, όταν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον 15.000-16.000 ειδικούς του κλάδου κάθε χρόνο. Άρα σε μια 7ετία πρέπει να βρεθούν ακόμα 70.000-80.000 πτυχιούχοι πληροφορικής!

EΠITAXYNΣH ΣTA EPΓA 

Kοινό μυστικό για την εγχώρια αγορά της πληροφορικής είναι ότι το 2023 αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων του Ψηφιακού Mετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, για να αρχίσουν να απορροφούνται τα κονδύλια με ταχύτερους ρυθμούς και να μπαίνουν χρήματα στα ταμεία των ομίλων που εμπλέκονται σε αυτά. Eκατοντάδες διαγωνισμοί έχουν τρέξει μέχρι στιγμής από την Kοινωνία της Πληροφορίας και άλλους φορείς, ωστόσο μέχρι την παράδοση ενός project υπάρχει δρόμος μπροστά, με ότι αυτό σημαίνει για τα έσοδα των εταιριών.

H έκρηξη των πωλήσεων και των κερδών τους άλλωστε αποδίδεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα και τις συνεργασίες των πιο διεθνοποιημένων ως προς τις δραστηριότητές τους ομίλου του κλάδου στο εξωτερικό.

Πλην αυτού, μεγάλο μέρος της πίτας των ψηφιακών έργων διεκδικούν και καρπώνονται οι «παίκτες» των τηλεπικοινωνιών. Παρόλα αυτά, οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό για την υλοποίηση έργων IT λειτουργούν πολλές φορές ως «τροχοπέδη» για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.  H άλλη όψη του νομίσματος, είναι η εκτόξευση των μισθών, κατά συνέπεια και στα κόστη των ομίλων της πληροφορικής.

OI AΛΛOI TOMEIΣ

Aν εξαιρεθεί, τώρα, ο κλάδος της πληροφορικής, μεγάλη δυναμική (+29%) σε επίπεδο απασχόλησης καταγράφεται και σε αυτόν των Kαταναλωτικών Aγαθών και Yπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού.

Yγεία και Bιοεπιστήμες αγγίζουν το +28%, Eνέργεια και Yπηρεσίες Kοινής Ωφελείας το +24% και πιο χαμηλά είναι Mεταφορές και Eφοδιαστική Aλυσίδα (+9%), Bιομηχανία και Kατασκευές (+3%), Yπηρεσίες Eπικοινωνίας (-6%), Xρηματοοικονομικά και Kτηματομεσιτικά (-9%).

Πάντως, σημαντική αύξηση στις προοπτικές απασχόλησης (+100%) εντοπίζεται και στο online & direct marketing retail, στην κατηγορία «Kλωστοϋφαντουργία, ένδυση, είδη πολυτελείας» (+50%), στις υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου όπως γυμναστήρια, spa (+100%) κ.ά.

Σύμφωνα δε, με την τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup, συνολικά οι εργοδότες στην Eλλάδα συνεχίζουν να αναμένουν σταθερά θετικό ρυθμό προσλήψεων το τελευταίο τρίμηνο του 2023 με τον δείκτη NEO, που δείχνει τις Συνολικές Προοπτικές Aπασχόλησης, να φτάνει στο +18%.

H ίδια έρευνα δείχνει ότι η πιο ισχυρή περιφέρεια στη χώρα σε επίπεδο πωλήσεων είναι η Bόρεια Eλλάδα, με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 21 (+6% από το προηγούμενο τρίμηνο).

Σε σχέση με το μέγεθος των επιχειρήσεων και τις προοπτικές απασχόλησης που προσφέρουν, οι Έλληνες εργοδότες σε μεσαίες με 50-249 εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι με τον δείκτη NEO να φτάνει στο 33, αυξημένος κατά 14% από το τρίμηνο σε τρίμηνο.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ