Η Κίνα θα επιχειρήσει να διαταράξει τις εκλογές που διεξάγονται φέτος στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ινδία, με περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, αφού έκανε μια δοκιμαστική δοκιμή με την προεδρική ψηφοφορία στην Ταϊβάν, προειδοποιεί η Microsoft.
Η εταιρεία τεχνολογίας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», αναμένει ότι ομάδες κυβερνοχώρου που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος θα στοχεύσουν σε εκλογές υψηλού προφίλ το 2024, με τη Βόρεια Κορέα επίσης να εμπλέκεται, σύμφωνα με έκθεση της ομάδας πληροφοριών που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
«Καθώς οι πολίτες της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών οδηγούνται στις κάλπες, είναι πιθανό να δούμε κινεζικούς φορείς στον κυβερνοχώρο και φορείς επιρροής, και σε κάποιο βαθμό βορειοκορεατικούς φορείς στον κυβερνοχώρο, να εργάζονται με στόχο αυτές τις εκλογές», αναφέρεται στην έκθεση.
Περιεχόμενο παραγόμενο από τεχνητή νοημοσύνη
Όπως διευκρινίζει η Microsoft, η Κίνα θα δημιουργήσει και θα διανείμει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιεχόμενο παραγόμενο από τεχνητή νοημοσύνη που «ωφελεί τις θέσεις της σε αυτές τις εκλογές υψηλού προφίλ».
Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος του περιεχομένου που έχει ήδη δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη ήταν μικρός, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. «Ενώ ο αντίκτυπος αυτού του περιεχομένου στην επιρροή του κοινού παραμένει χαμηλός, ο αυξανόμενος πειραματισμός της Κίνας θα συνεχιστεί – και μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός στην πορεία», τονίζει η Microsoft.
Η Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση της ειδική ομάδας της Microsoft, είχε ήδη επιχειρήσει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης μέσω της τεχνητής νοημοσύνης στις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν τον περασμένο Ιανουάριο.
Μια υποστηριζόμενη από το Πεκίνο ομάδα με την ονομασία Storm 1376, επίσης γνωστή ως Spamouflage ή Dragonbridge, ήταν ιδιαίτερα δραστήρια κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Ταϊβάν. Στις προσπάθειές της να επηρεάσει τις εκλογές περιλαμβανόταν η ανάρτηση ψεύτικου ήχου στο YouTube με τον υποψήφιο των εκλογών Terry Gou – ο οποίος είχε αποσυρθεί τον Νοέμβριο – να υποστηρίζει άλλον υποψήφιο. Η Microsoft δήλωσε ότι το κλιπ είχε «πιθανότατα παραχθεί από τεχνητή νοημοσύνη». Το YouTube αφαίρεσε το περιεχόμενο πριν φτάσει σε πολλούς χρήστες.
Υπομνήματα με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης
Η υποστηριζόμενη από το Πεκίνο ομάδα προώθησε μια σειρά από υπομνήματα που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη για τον τελικά επιτυχόντα υποψήφιο, William Lai – έναν υποψήφιο υπέρ της κυριαρχίας που αντιτίθεται στο Πεκίνο – που προέβαλε αβάσιμους ισχυρισμούς κατά του Lai κατηγορώντας τον για υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων. Υπήρξε επίσης αυξημένη χρήση τηλεοπτικών παρουσιαστών ειδήσεων που δημιούργησε η Τεχνητή Νοημοσύνη, μια τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και από το Ιράν, με τον «παρουσιαστή» να διατυπώνει αβάσιμους ισχυρισμούς για την ιδιωτική ζωή του Lai, μεταξύ των οποίων και για την απόκτηση εξώγαμων παιδιών.
Η Microsoft πρόσθεσε ότι κινεζικές ομάδες συνεχίζουν να οργανώνουν εκστρατείες επιρροής στις ΗΠΑ. Είπε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Πεκίνο φορείς χρησιμοποιούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να θέσουν «διχαστικά ερωτήματα» και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τα ζητήματα που διχάζουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.
«Αυτό θα μπορούσε να γίνει για να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τα βασικά δημογραφικά στοιχεία των ψηφοφόρων ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών», ανέφερε η Microsoft.