Μιλώντας σε ένα συνέδριο TED στο Βανκούβερ, ο διευθύνων σύμβουλος της DeepMind Demis Hassabis δήλωσε ότι η Google θα δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη με την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Hassabis – ο οποίος ηγείται της DeepMind, του εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης που εξαγόρασε η Google το 2014 – απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τον υπερυπολογιστή αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να σχεδιάζει η Microsoft να κατασκευάσει με την OpenAI, γνωστό ως Stargate.
Ο Hassabis είπε: “Δεν μιλάμε για τους συγκεκριμένους αριθμούς μας, αλλά νομίζω ότι επενδύουμε περισσότερα από αυτά με την πάροδο του χρόνου”.
Αν και δεν είπε ακριβώς πώς θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα ή πόσο γρήγορα, τόνισε ότι η επεξεργαστική ισχύς της Google είναι υψηλότερη από τους ανταγωνιστές της, όπως η Microsoft, η Meta ή η AWS.
Πιθανότατα κάποια από αυτά τα χρήματα θα πάνε στην DeepMind, η οποία δεν είναι μόνο ο κορυφαίος χώρος εργασίας AI της Google, αλλά τώρα πρέπει να ανταγωνιστεί άμεσα τη Microsoft για ταλέντα στη βάση της στο Λονδίνο.
Για χρόνια, η DeepMind ήταν πρακτικά αδιαμφισβήτητη στη δεξαμενή ταλέντων του Λονδίνου. Όχι μόνο η Google έχει γενικά τη φήμη ενός καινοτόμου χώρου εργασίας, αλλά μπορούσε να προσφέρει μισθούς υψηλότερους από ό,τι σχεδόν οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά.
Με τη Microsoft να ανακοινώνει το δικό της γραφείο AI στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, η DeepMind – μέσω της Google – θα πρέπει να συνηθίσει να σκάβει πιο βαθιά για να προσελκύσει και να διατηρήσει κορυφαία ταλέντα.
Όχι ότι όλα τα χρήματα θα πάνε στο ταλέντο. Η DeepMind έχει επεκτείνει τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για τα πάντα, από σαρώσεις ματιών μέχρι τον έλεγχο της πυρηνικής σύντηξης.
Μια από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις της ήταν η κυκλοφορία του Gemma, μιας οικογένειας μικρών μοντέλων AI που μπορούν να τρέξουν σε φορητούς υπολογιστές και PC χωρίς να θυσιάζουν την απόδοση.
Όχι ότι όλες οι εξελίξεις της DeepMind ήταν επιτυχημένες. Το έργο της για την ανακάλυψη υλικών, το Graph Networks for Materials Exploration (GNoME), βρέθηκε να υπόσχεται περισσότερα από όσα προσφέρει, και η ίδια η DeepMind δήλωσε ότι το μοντέλο πρόβλεψης καιρού της δεν μπορεί ακόμη να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές προβλέψεις.
Ανεξάρτητα από αυτό, όλη αυτή η εργασία χρειάζεται έναν τόνο υπολογιστών, ο οποίος ήταν ένας από τους αρχικούς λόγους για τους οποίους η DeepMind συνεργάστηκε με την Google πριν από 10 χρόνια. Ακόμη και αν η εταιρεία δεν ξοδέψει 100 δισεκατομμύρια δολάρια για έναν μόνο υπερυπολογιστή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε την εταιρεία να προσθέτει περισσότερη επεξεργαστική ισχύ στο χαρτοφυλάκιό της.