Σημαντική βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά πληροφορικής

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα αυτό σημείωσε σημαντική αύξηση τον Απρίλιο, φθάνοντας τις 107,3 μονάδες (από 102,5 μονάδες τον Μάρτιο), που αποτελεί αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με τις 95,7 μονάδες του περασμένου έτους.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση παρέμειναν σταθερές (+22 μονάδες τον Απρίλιο, από +21 μονάδες τον Μάρτιο). Ωστόσο, οι εκτιμήσεις σχετικά με την τρέχουσα ζήτηση παρουσίασαν ήπια αύξηση, διαμορφούμενες στις +17 μονάδες (από +14 μονάδες τον Μάρτιο).

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για την τεχνολογία πληροφοριών και την ανάπτυξη λογισμικού διαμορφώθηκε στις 107,3 μονάδες τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την Έκθεση Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ για τον Μάρτιο, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση βελτιώθηκαν σημαντικά, φθάνοντας στις +50 μονάδες (από +36 μονάδες προηγουμένως), όπως και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση (+50 μονάδες από +36 μονάδες). Επιπλέον, οι πληθωριστικές τάσεις όσον αφορά τις τιμές ενισχύθηκαν στις +28 μονάδες.
Επισκόπηση στην Ελλάδα

Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος στην ελληνική οικονομία διατήρησε το επίπεδό του από τον προηγούμενο μήνα στις 108,5 μονάδες τον Απρίλιο, ελαφρώς αυξημένος από 108,4 μονάδες τον Μάρτιο. Μεταξύ των ειδικών επιχειρηματικών δεικτών, σημειώθηκε ελαφρά εξασθένηση στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο και εντονότερη πτώση στις Κατασκευές, ενώ στις Υπηρεσίες σημειώθηκε ελαφρά βελτίωση των προσδοκιών. Ταυτόχρονα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε ελαφρά αύξηση.

“Ο συνολικός δείκτης κινείται, κατά μέσο όρο, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ως εκ τούτου, η μικρή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας δεν επηρεάζει σημαντικά τις προσδοκίες τόσο για τον επιχειρηματικό σχεδιασμό όσο και για τα νοικοκυριά”, δήλωσε το ΙΟΒΕ.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, “καθώς πλησιάζει η καλοκαιρινή περίοδος, παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις στο εξωτερικό, οι τρέχοντες δείκτες για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι θετικοί και ο τομέας αναμένεται να αποδώσει σε υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας σημαντικά σε μια σειρά από τομείς, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα”.

Πρόσθεσαν: “Ο αντίκτυπος του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι σημαντικός σε κρίσιμες πτυχές της οικονομίας και στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης, και σταδιακά, η επιρροή του προγράμματος αυτού, μαζί με άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, αναμένεται να γίνει ισχυρότερη τα επόμενα δύο χρόνια”.

Αποδυνάμωση στην Ευρώπη

Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εξασθένησε ελαφρώς τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. Αυτό οφειλόταν στην ελαφρά μείωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, ενώ οι προσδοκίες στις Κατασκευές, το Λιανικό Εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμειναν αμετάβλητες.

Όσον αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης εξασθένησε αισθητά στη Γαλλία (-4,8) και ελαφρώς στην Ιταλία (-1,3), βελτιώθηκε στην Ισπανία (+2,3) και τη Γερμανία (+1,5), καθώς και στην Πολωνία, ενώ παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στην Ολλανδία (+0,3).

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ