Ισχυρή ανάπτυξη στην ελληνική αγορά data centers την επόμενη πενταετία προβλέπει έρευνα της εταιρείας Research and Markets
“Οι επενδυτές σε data centers μετακινούνται σε νέες αγορές στόχους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι τιμές στην αγορά του real estate παραμένουν σε λογικά επίπεδα”, τονίζει η μελέτη της Research and Markets.
Μπαράζ επενδύσεων
Όπως σχολιάζει η ίδια μελέτη, η Ελλάδα υποδέχεται σήμερα σειρά μεγάλων επενδύσεων σε data centers, προσελκύοντας παίκτες, όπως η Microsoft, η Digital Realty, η Google, η Amazon, αλλά και γαλλικά κεφάλαια, όπως αυτά της Data4, αλλά και ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από αραβικά κεφάλαια.
“Τροφοδοτούμενος από ξένες επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός τοποθετεί την Ελλάδα στη θέση περιφερειακού κόμβου καινοτομίας. Το σχέδιο ανάκαμψης Greece 2.0 διαθέτει πάνω από $2,74 δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με στόχο να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιος τεχνολογικός κόμβος”, σημειώνει η Research and Markets, σχολιάζοντας θετικά την κινητικότητα που αναπτύσσεται για την αύξηση των διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων στα οποία έχει εμπλακεί η χώρα.
Και αραβικό ενδιαφέρον
Η Ελλάδα δείχνει να αποτελεί, πλέον, προτιμητέα χώρα για τη χωροθέτηση επενδύσεων σε data centers, με τους επενδυτές να μετακινούνται από παραδοσιακές – μέχρι σήμερα – αγορές σε νέες, ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες, όπως η χώρα μας. Τις ίδιες απόψεις φαίνεται να συμμερίζονται και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση για γιγαντιαίες επενδύσεις σε data centers, μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 ΜW.
Το ενδιαφέρον, μάλιστα, έχει πάρει τη μορφή μνημονίου, το οποίο υπέγραψαν στο Άμπου Ντάμπι ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων θα συνδυαστούν με πρόσθετες επενδύσεις σε περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια, που διασυνδέουν κρίσιμους εσωτερικούς και διασυνοριακούς κόμβους συνδεσιμότητας, μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.