9 στις 10 εταιρίες με επενδύσεις στην τεχνολογία έχουν υψηλότερη κερδοφορία

Πρόσφατη μελέτη ανέδειξε ότι το 87% των ερωτηθέντων ηγετών τεχνολογίας καταγράφει αύξηση στα κέρδη τους ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών επενδύσεων

Ουσιαστική αξία και υψηλότερη κερδοφορία εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις η επένδυση στην τεχνολογία. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της KPMG International, η οποία δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της KPMG Global Tech 2024, οι εταιρίες, που επενδύουν στην τεχνολογία, απολαμβάνουν όχι μόνο υψηλότερη κερδοφορία αλλά και σημαντική ανάπτυξη, παρά τις ανησυχίες, που προκαλεί η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων.

Η μελέτη την οποία παρουσιάζει και αναλύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) ανέδειξε ότι το 87% των ερωτηθέντων ηγετών τεχνολογίας καταγράφει αύξηση στα κέρδη τους ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών επενδύσεων, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η έρευνα καταδεικνύει πως, παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις τεχνολογικές επενδύσεις, το 75% των στελεχών ανησυχεί για την προσπάθεια να παραμείνουν ανταγωνιστικοί με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις.

Ωστόσο, η ανησυχία αυτή αντισταθμίζεται από μια στρατηγική προσέγγιση στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, με το 53% των στελεχών να επισημαίνουν τη σημασία του να αξιολογούνται στρατηγικά οι επενδύσεις, εξασφαλίζοντας τη συμβατότητά τους με τους μακροπρόθεσμους στόχους των οργανισμών.

Αξιοποίηση δεδομένων

Το 2024 παρατηρήθηκε σημαντική εξέλιξη στον τομέα των δεδομένων, τα οποία θεωρούνται, πλέον, θεμελιώδη για τη σύγχρονη επιχείρηση. Η έρευνα καταγράφει ότι οι οργανισμοί, που κατατάσσονται στις ανώτερες κατηγορίες ωριμότητας δεδομένων, είναι πιο ικανοποιημένοι από την αξία, που δημιουργούν οι τεχνολογικές τους επενδύσεις.

Παρά την πρόοδο, μόνο το 24% των εταιρειών επικεντρώνεται στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας που βασίζεται στα δεδομένα, ενώ η αναγνώριση της σημασίας των δεδομένων είναι αναγκαία για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.

Σε κάθε περίπτωση, η προστασία των δεδομένων παραμένει προτεραιότητα για πολλές εταιρείες, με το 35% των στελεχών να εστιάζουν στη βελτίωση της ασφάλειας των δεδομένων τους το 2024. Εν τω μεταξύ, η κυβερνοασφάλεια συνεχίζει να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία των ψηφιακών μετασχηματισμών, καθώς οι ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια δεδομένων παραμένουν οι κύριοι παράγοντες, που ενδέχεται να καθυστερήσουν ή να αναστείλουν τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Η έρευνα επισημαίνει ότι η ανώτατη διοίκηση των οργανισμών πρέπει να ανταποκριθεί ταχύτερα στις δυνάμεις της αγοράς, αποφεύγοντας την αποστροφή για τον κίνδυνο και τη βραδύτητα στις αποφάσεις. Η έλλειψη σωστής διακυβέρνησης και συντονισμού αποτελεί, επίσης, εμπόδιο στην πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού, με το 59% των στελεχών να επισημαίνουν ότι η κεντρικοποιημένη λήψη αποφάσεων περιορίζει την ικανότητα των οργανισμών να προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς.

Το «μαύρο κουτί» του ΑΙ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων και η έρευνα δείχνει ότι το 74% των οργανισμών αποκομίζουν, ήδη, επιχειρηματική αξία από τις επενδύσεις τους στην ΤΝ. Ωστόσο, μόνο το 33% των εταιρειών έχουν καταφέρει να την εφαρμόσουν σε κλίμακα.

Παρά τη μεγάλη αξία της, η ΤΝ προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους, με το 78% των στελεχών να εκφράζει φόβους για την έλλειψη διαφάνειας και την αντιληπτή αβεβαιότητα γύρω από τη λειτουργία της.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ