«Σβήνει» το αναλογικό σήμα σε όλη τη χώρα
Οριστικό τέλος την εποχή του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος θα μπει στις 19 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ τότε θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο “switch off” της αναλογικής τηλεόρασης στις περιοχές Κρήτης, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου και Ικαρίας.
Στα τέλη Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμερα σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και τμήμα Στερεάς Ελλάδας. Επίσης στις 28 Νοεμβρίου πρόκειται να σβήσει αναλογικό τηλεοπτικό σήμα σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο και Αιτωλοακαρνανία.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΜΕΔΙ προς δημοσίευση βρίσκεται η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία ολοκληρώνεται η μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή. Με τον τρόπο αυτόν για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υπάρχει νόμιμο και αδειοδοτημένο δίκτυο Παρόχου για την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων.
Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών επισημαίνει ότι η χώρα μας με ποσοστό 96% θα έχει μια από τις μεγαλύτερες εθνικές πληθυσμιακές καλύψεις της Ευρώπης για την ψηφιακή τηλεόραση, καθώς ο μέσος όρος υποχρέωσης πληθυσμιακής κάλυψης στην Ευρώπη είναι ~92% (για τους ιδιωτικούς σταθμούς).
Καλύτερη ποιότητα αλλά και έσοδα
Το πέρασμα στην εποχή της Ψηφιακής Τηλεόρασης εκτός από την νομιμότητα που, για πρώτη φορά, συνεπάγεται για την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων έχει ως αποτέλεσμα, επίσης για πρώτη φορά, το δημόσιο να εισπράττει έσοδα από τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Επιπλέον απαιτούνται λιγότεροι τοπικοί αναμεταδότες προκειμένου να φτάνει το ψηφιακό σήμα σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.
Η ψηφιακή τηλεόραση εξασφαλίζει στους χρήστες πρόσβαση σε περισσότερα κανάλια, με ποιοτική ψηφιακή εικόνα και ήχο, χωρίς είδωλα και χιόνια. Ακόμη παροχή νέων υπηρεσιών, όπως πρόσβαση στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα του κάθε καναλιού (EPG), πρόσβαση σε πολύγλωσσους υπότιτλους και άλλες διαδραστικές υπηρεσίες, που δύνανται να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και:
– Εξοικονόμηση ενέργειας (μικρότερη κατανάλωση ρεύματος) λόγω της χαμηλότερης απαιτούμενης ισχύς στα κέντρα εκπομπής σε σχέση με τα αναλογικά
– Πρόσβαση σε κανάλια υψηλής ευκρίνειας αλλά και τρισδιάστατης εικόνας μελλοντικά
– Δυνατότητα υπηρεσιών ειδικά για τις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες, για παράδειγμα δυνατότητα για χρήση μεγαλύτερης γραμματοσειράς υποτίτλων για τα άτομα με δυσκολίες όρασης
– Οι τηλεθεατές έχουν πρόσβαση σε περισσότερους περιφερειακούς σταθμούς καθώς αυτοί πλέον δεν εκπέμπονται μόνο τοπικά, αλλά καλύπτουν μία κατά πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή
Τέλος, με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης ανοίγει ο δρόμος για αποδοτικότερη χρήση του τηλεπικοινωνιακού φάσματος, που αποτελεί σπάνιο δημόσιο πόρο. Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ο διαγωνισμός για την διάθεση του ψηφιακού μερίσματος, από το οποίο το δημόσιο αναμένει ότι θα έχει έσοδα πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, στον οποίο έχουν καταθέσει προσφορές και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται τον επόμενο μήνα.