Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας αποτελούν μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε σε πρώτο στάδιο στις χώρες της Σκανδιναβίας, όπου οι ανάγκες για θέρμανση είναι πολύ μεγάλες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας, αφού μια συσκευή υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορεί να λύσει μια και καλή το ζήτημα της θέρμανσης ενός νοικοκυριού.
Η βασική ιδέα πίσω από τη λειτουργία των πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι η μετάδοση θερμότητας μέσω ακτινοβολίας στα σώματα και τα αντικείμενα, τα οποία με αυτό τον τρόπο παραμένουν στεγνά και μεταδίδουν θερμότητα. Πρόκειται για μια τεχνολογία με αρκετές καινοτομίες, η οποία στην ουσία περιλαμβάνει την εκπομπή υπέρυθρης θερμότητας στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή που εκπέμπει ο ήλιος, αλλά και το ανθρώπινο σώμα. Η εκπομπή αυτής της ενέργειας είναι επίσης γνωστή και ως Βιογενετικό Υπέρυθρο, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά η ευεργετική της επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τα στερεά σώματα, είτε πρόκειται για οργανικά είτε για ανόργανα (άνθρωποι, ζώα, αντικείμενα) θερμαίνονται απευθείας, χωρίς να απαιτείται η θέρμανση του ενδιάμεσου αέρα. Με αυτό τον τρόπο, οι απώλειες της θερμικής ενέργειας είναι πρακτικά μηδενικές, αφού η υπέρυθρη θερμότητα μεταφέρεται ομοιογενώς στα σώματα, ακόμη κι αν δεν υπάρχει ενδιάμεσος αέρας. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η θέρμανση με υπέρυθρες αναπτύχθηκε από ιατρικούς επιστήμονες και αξιοποιείται για τις αποστολές του ανθρώπου στο διάστημα, τις θερμοκοιτίδες, τις σάουνες αλλά και μια ποικιλία από θεραπευτικές εφαρμογές.
Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι, οι λύσεις είναι πολλές, άλλες προσιτές από μόλις 80 ευρώ (για χώρους έως 20 τ.μ.) και άλλες πιο ακριβές, με κόστος που μπορεί να φτάσει τα 700 ευρώ (για μεγαλύτερους χώρους). Οι συγκεκριμένες συσκευές πάντως εξελίσσονται διαρκώς και βελτιώνονται, αποτελώντας ένα προϊόν που αναπτύσσεται στην αγορά και βρίσκει θέση ολοένα και σε περισσότερα σπίτια των Ελλήνων καταναλωτών.
Στα υπέρ της υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι πως μας ζεσταίνει, διατηρεί τους μυς σε φόρμα, βοηθάει στην αποβολή των τοξινών, ενώ απαλλάσσει τους τοίχους και τον χώρο από υγρασία, υδρατμούς και μικρόβια, χωρίς να ξηραίνει τον αέρα της ατμόσφαιρας όπως τα θερμαντικά αέρος.
Με ένα μόνο μειονέκτημα ίσως. Η θέρμανση των προσώπων και των αντικειμένων γίνεται κατά κύριο λόγο με την απευθείας έκθεση στην ακτινοβολία, δύσκολα όμως ζεσταίνεται ο χώρος για να συσσωρεύσει δευτερογενώς θερμότητα και να την ακτινοβολεί.
Η ζεστασιά τους γίνεται αισθητή αμέσως, εάν βάλουμε σε λειτουργία το πάνελ και σταθούμε μπροστά του, όπως μας ζεσταίνει ο ήλιος στο πρόσωπο και το σώμα μια κρύα μέρα του χειμώνα, αλλά αν παρεμβληθεί εμπόδιο η ζεστασιά δεν φτάνει σε εμάς.
Ακόμα και η πλάτη μας, επειδή μένει στην «παρασκιά» της ακτινοβολίας, μπορεί να παραμένει κρύα, ενώ θα ζεσταίνονται τα χέρια και το πρόσωπό μας μπροστά από το πάνελ –όπως δηλαδή συμβαίνει και όταν καθόμαστε κοντά στο αναμμένο τζάκι. Για τους λόγους αυτούς, επιβάλλεται πολύ καλή μελέτη του χώρου πριν από την αγορά και εγκατάσταση των πάνελ.