Οι ΗΠΑ φέρουν βαρέως ότι πέρυσι έχασαν την πρωτοκαθεδρία στο πεδίο των ισχυρότερων και ταχύτερων σούπερ-υπολογιστών, καθώς ένα κινεζικό “τέρας” βρέθηκε για πρώτη φορά στην Νο 1 θέση παγκοσμίως. Οι Αμερικανοί όμως ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους και τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τους Κινέζους, γιατί ο νέος σούπερ-κομπιούτερ με την ονομασία “Τιτάν” οδεύει προς την κορυφή.
Ο “Τιτάν” ετοιμάζεται πυρετωδώς στο Εθνικό Εργαστήριο Όουκ Ριτζ (ORNL) του πανεπιστημίου του Τενεσί και θα δουλεύει για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Αναμένεται να κάνει 20.000 τρισεκατομμύρια (20 petaflops) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, “κάνοντας σκόνη” τον σημερινό παγκόσμιο πρωταθλητή “Τιανχέ-1 Α” του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας της Κίνας, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2010 είχε προκαλέσει διεθνή αίσθηση, όταν -με την ταχύτητα των 2,5 petaflops- είχε αναρριχηθεί στην κορυφή.
Όμως η οκταπλάσια ισχύς του νέου αμερικανικού “γίγαντα” εγγυάται ο “Τιτάν” θα απολαύσει για καιρό την μοναξιά της κορυφής, εκτός και οι συνήθως μυστικοπαθείς Κινέζοι βγάλουν και πάλι ξαφνικά κάποιον…άσο από το μανίκι τους!
Ο “Τιτάν” κατασκευάζεται από την εταιρία Cray Computer, παραδοσιακό όνομα στο πεδίο των υπερ-υπολογιστών και θα έρθει να προστεθεί σε μερικούς από τους πιο γρήγορους υπολογιστές του κόσμου, που επίσης βρίσκονται εγκαταστημένοι στο Τενεσί: τη “Γαία” της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, τον “Τζάγκουαρ” του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας και τον “Κράκεν” του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών. Η άφιξη του “Τιτάνα” δημιουργεί συνωστισμό στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Εργαστηρίου του Όουκ Ριτζ όπου προγραμματίζεται η κατασκευή νέου κτιρίου για το νέο μεγαθήριο.
Ο “Τιτάν” -με κόστος περίπου 100 εκατ. δολάρια- αναμένεται να κάνει την πρώτη “εμφάνισή” του (όχι σε ολοκληρωμένη λειτουργία) μέχρι το τέλος του 2011 και να ξεδιπλώσει πλήρως τις τρομερές του δυνατότητες κάποια στιγμή ενός του 2012.