Μια νίκη νομικού χαρακτήρα σημειώθηκε σε βάρος του Facebook από ακτιβιστή για θέματα ιδιωτικότητας, με στόχο την παρεμπόδιση του κοινωνικού δικτύου από το να διαμοιράζεται δεδομένα πολιτικών της Ε.Ε. με τις αμερικανικές Αρχές.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, σύμφωνα με απόφαση/άποψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι παρόντες κανόνες διαμοιρασμού δεδομένων μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ είναι «άκυροι». Η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει και τη στάση άλλων εταιρειών του χώρου της τεχνολογίας σχετικά με την αποστολή δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών σε αμερικανικά data-centres.
Ωστόσο δεν πρόκειται για τελική απόφαση, και οι 15 δικαστές που εμπλέκονται στην υπόθεση πρέπει να προβούν σε οριστική απόφαση πάνω στο ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μαξ Σρεμς -ο ακτιβιστής που ξεκίνησε την υπόθεση- εκτιμά ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές συνέπειες, καθώς εταιρείες που συμμετέχουν σε προγράμματα μαζικών παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ και παρέχουν υπηρεσίες cloud στην Ε.Ε., βασιζόμενες σε data centres στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να πρέπει πλέον να επενδύσουν σε ασφαλή data centres στην Ε.Ε. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημαντικό ζήτημα για εταιρείες όπως η Apple, το Facebook, η Google, η Microsoft ή η Yahoo.