Ουραγός στην ψηφιακή οικονομία η Ελλάδα

Στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ κατατάσσεται η Ελλάδα, στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2016.

 

Η βαθμολογία της Ελλάδας (0,37) αυξήθηκε με βραδύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι στην ΕΕ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ως εκ τούτου, η χώρα μας συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών που παρουσιάζουν υστέρηση. Άλλες χώρες που παρουσιάζουν ψηφιακή υστέρηση, είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία.

 

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στη συνδεσιμότητα. Ωστόσο, παρόλο που το 99% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, το 34% δεν έχει ακόμη συνδρομή σε αυτές.

 

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, υστερεί από την πλευρά της ζήτησης, με χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς μόνο το 63% του πληθυσμού είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου, ενώ το 30% δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο. Καταγράφεται επίσης έλλειμμα εμπιστοσύνης, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες εξακολουθούν να μην πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ή ηλεκτρονικές συναλλαγές.

 

Όπως τονίζεται, η κατάσταση αυτή αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. Ιδιαίτερα, οι διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν βασική πρόκληση για την Ελλάδα, ωστόσο θεωρείται θετικό ότι το 37% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου έχουν ανταλλάξει συμπληρωμένα έντυπα με τη δημόσια διοίκηση μέσω διαδικτύου.

 

Ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογεί την πρόοδο των χωρών της ΕΕ προς μια ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Ο δείκτης προκύπτει από μια σειρά επιμέρους δεικτών που αφορούν τη συνδεσιμότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη χρήση του διαδικτύου, την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

 

Ο δείκτης DESI 2016 καταρτίστηκε με βάση στοιχεία που αφορούν κυρίως το έτος 2015. Οι βαθμολογίες του DESI κυμαίνονται από το 0 έως 1 (όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο καλύτερες είναι οι επιδόσεις της χώρας).

 

Η Κομισιόν τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Η ΕΕ σημειώνει ψηφιακή πρόοδο, αλλά με αργό ρυθμό: η βαθμολογία της ΕΕ συνολικά για το 2016 είναι κατά μέσο όρο 0,52 έναντι 0,5 το 2015. Όλες οι χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Σουηδία, βελτίωσαν τη βαθμολογία τους. Η Δανία, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία και η Φινλανδία συνεχίζουν να κατέχουν τα πρωτεία στην κατάταξη του DESI. Οι Κάτω Χώρες, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστρία και η Πορτογαλία αναπτύσσονται ταχύτερα και σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο.

 

Το 71% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων (τουλάχιστον 30 Mbps) σε σύγκριση με 62% τον προηγούμενο χρόνο. Ο αριθμός των κινητών ευρυζωνικών συνδρομών αυξήθηκε από 64 συνδρομές ανά 100 Ευρωπαίους το 2014 σε 75 σήμερα.

 

Από την άλλη, ενώ ενώ ο αριθμός των πτυχιούχων θετικών επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM) αυξήθηκε ελαφρά στην ΕΕ, οι μισοί σχεδόν Ευρωπαίοι (45%) δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες όπως αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, χρησιμοποίηση εργαλείων επεξεργασίας κειμένου ή εγκατάσταση νέων ηλεκτρονικών συσκευών. Η Επιτροπή προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων και της σχετικής κατάρτισης στο πλαίσιο του προσεχούς προγράμματος δράσης για τις δεξιότητες στην ΕΕ, εντός του τρέχοντος έτους.

 

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, το 65% των χρηστών του διαδικτύου στην Ευρώπη πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές. Ωστόσο, μόνο το 16% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πωλούν μέσω διαδικτύου, εκ των οποίων λιγότερες από τις μισές πραγματοποιούν διασυνοριακές πωλήσεις (7,5%). Η Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει δέσμη νομοθετικών μέτρων τον Μάιο, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω το ηλεκτρονικό εμπόριο.

 

Τέλος, ο αριθμός των Ευρωπαίων χρηστών του διαδικτύου που επικοινωνούν με τις αρχές ηλεκτρονικά, παραμένει στάσιμος (32%).

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ