Τις επικρατούσες συνθήκες του ανταγωνισμού στην αγορά του Διαδικτύου έχει θέσει από καιρό στο μικροσκόπιο της η Ε.Ε., διερευνώντας εάν υπάρχει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε συγκεκριμένες υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών.
Πρόσφατα, υπήρξε μια κινητικότητα στην εν εξελίξει έρευνα, με την Επιτροπή να κοινοποιεί στη Google αιτιάσεις για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τη Google σχετικά με την προκαταρκτική της άποψη ότι η εταιρεία έκανε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, επιβάλλοντας περιορισμούς στους κατασκευαστές συσκευών Android και στους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει την έκβαση της έρευνας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στη Google να απαντήσει στις αιτιάσεις της Επιτροπής.
Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η Google έχει θέσει σε εφαρμογή μια στρατηγική για τις κινητές συσκευές με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης της στις υπηρεσίες γενικής διαδικτυακής αναζήτησης. «Πρώτον, οι πρακτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το Google Search να είναι προεγκατεστημένο ως η προεπιλεγμένη ή αποκλειστική υπηρεσία αναζήτησης στην πλειονότητα των συσκευών Android που πωλούνται στην Ευρώπη», αναφέρει η Επιτροπή. Αφετέρου θεωρεί ότι «οι συγκεκριμένες πρακτικές φαίνεται ότι εμποδίζουν τις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης να έχουν πρόσβαση στην αγορά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, τα οποία αποτέλεσαν το έναυσμα για την έρευνα, τα smartphones και οι ταμπλέτες αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο, και αυτό αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Περίπου το 80% των έξυπνων κινητών συσκευών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο λειτουργεί με Android, το λειτουργικό σύστημα για κινητές συσκευές που δημιούργησε η Google. Η Google χορηγεί άδεια χρήσης του λειτουργικού συστήματος Android σε τρίτους κατασκευαστές κινητών συσκευών.
Στο παρόν στάδιο, θεωρεί ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αγορές των υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης, των υποκείμενων σε άδεια συστημάτων εκμετάλλευσης για έξυπνες κινητές συσκευές και των app stores για το λειτουργικό σύστημα Android. Η Google γενικά κατέχει μερίδια αγοράς πάνω από 90% σε καθεμιά από αυτές τις αγορές του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
Στην κοινοποίηση αιτιάσεων, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Google έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες, υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές να προεγκαθιστούν το Google Search και τον Google Chrome, καθώς και να θέτουν ως προεπιλεγμένη υπηρεσία αναζήτησης το Google Search, ως προϋποθέσεις για την αδειοδότηση ορισμένων εφαρμογών ιδιοκτησίας της Google.
Επιπλέον, αποτρέποντας τους κατασκευαστές να πωλούν έξυπνες κινητές συσκευές που λειτουργούν με ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα τα οποία βασίζονται στον κώδικα ανοικτής πηγής του Android, αλλά και δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους κατασκευαστές και τους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας, υπό τον όρο ότι αυτοί θα προεγκαθιστούν αποκλειστικά το Google Search στις συσκευές τους.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες εμπορικές πρακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω εδραίωση της δεσπόζουσας θέσης του Google Search στις υπηρεσίες γενικής διαδικτυακής αναζήτησης. Εκφράζει, επίσης, φόβους ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές επηρεάζουν την ικανότητα άλλων παρόχων να ανταγωνίζονται το Google Chrome και ότι παρεμποδίζουν την ανάπτυξη λειτουργικών συστημάτων που βασίζονται στον κώδικα ανοικτής πηγής του Android, καθώς και τις σχετικές δυνατότητες ανάπτυξης νέων εφαρμογών και υπηρεσιών.
Η συγκεκριμένη έρευνα είναι χωριστή και ανεξάρτητη από την επίσημη που διεξάγει επί του παρόντος η Επιτροπή στο πλαίσιο των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. για άλλες πτυχές της συμπεριφοράς της Google εντός του ΕΟΧ, όπως η ευνοϊκή μεταχείριση που επιφυλάσσει η Google σε άλλες δικές της εξειδικευμένες υπηρεσίες αναζήτησης όσον αφορά τα γενικά αποτελέσματα αναζήτησης, οι φόβοι για αντιγραφή διαδικτυακού περιεχομένου ανταγωνιστών (scraping), η διαφημιστική αποκλειστικότητα και οι περιορισμοί που επιβάλλει στους διαφημιστές.