Με δεδομένο το όραμα της Ευρώπης να δημιουργήσει μία σύγχρονη βιβλιοθήκη με όλη την γνώση και πολιτιστική κληρονομιά της γηραιάς Ηπείρου και αυτήν την φορά να εγγυηθεί την διάσωση της για τις μελλοντικές γενιές, γεννήθηκε η ιδέα της Europeana της μεγαλύτερης ψηφιακής Βιβλιοθήκης που φιλοδοξεί μέχρι το 2025 να φιλοξενεί πλέον όλη την μνήμη της Ευρώπης, προερχόμενη από όλα τα Μουσεία, τις Βιβλιοθήκες, τα Αρχεία και τα Οπτικοακουστικά Αρχεία από τα κράτη που την απαρτίζουν.
Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο project που αφορά στην θεματική της Σύγχρονης Τέχνης της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στο έργο “Digitising Contemporary Art”. Στο έργο αυτό συμμετέχουν και άλλα δύο Μουσεία από την Ελλάδα, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φρυσίρα και άλλοι 22 εταίροι από 10 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο συνδεδεμένες χώρες, την Κροατία και την Ισλανδία.
Η Εθνική Πινακοθήκη θα συνεισφέρει 608 από τα αριστουργήματα της, χαρακτηριστικά της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στην Europeana, το μοναδικό αυτό σημείο πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.
Το έργο “Ψηφιοποίηση της Σύγχρονης Τέχνης” συντονίζεται από την PACKED, έναν οργανισμό με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος από την ίδρυσή του το 2005, έχει εξελιχθεί από έναν οργανισμό – πλατφόρμα διατήρησης οπτικοακουστικών τεχνών σε ένα εξειδικευμένο κέντρο ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς που εποπτεύεται από το Υπουργείο της Φλαμανδικής Κοινότητας του Βελγίου.
Διαβάστε επίσης: Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης στο διαδίκτυο