Νέο άλμα τεχνητής νοημοσύνης σε apps και κινητά
Με την τεχνολογία, αλλά και τον ανταγωνισμό σε αυτό τον τομέα να «τρέχουν» με… υπερηχητικές ταχύτητες, η Apple προσπαθεί να βρεθεί ένα βήμα εμπρός. Με τους ανταγωνιστές της να ετοιμάζουν πρωτοποριακά concepts, όπως εύκαμπτες, ή διαφανείς οθόνες, η αμερικανική εταιρία «ποντάρει» σε αυτό που την κατέστησε leader: Την τεχνητή νοημοσύνη.
Από το 2011, οπότε και παρουσίασε τη Siri, ένα software/εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες smartphones να τα λειτουργούν με φωνητικές εντολές, έχει περάσει καιρός και το επόμενο βήμα πρέπει να είναι αρκούντως εντυπωσιακό.
Η Apple δουλεύει τώρα σε ένα chip τεχνητής νοημοσύνης, που προς το παρόν ονομάζεται Apple Neural Engine, που θα βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι συσκευές της εταιρίας εκτελούν εντολές, που κανονικά θα απαιτούσαν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η αναγνώριση προσώπου και η αναγνώριση φωνής.
Αν και τίποτα δεν είναι επίσημο ακόμα, η Apple έκανε αυτή τη διαρροή, ώστε να γίνει σαφές ότι οι μηχανικοί της έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να πιάσουν αυτούς της Amazon και της Alphabet Inc στο ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Γιατί, αν η Siri έδωσε στην Apple ένα πρόωρο προβάδισμα στην αναγνώριση φωνής, οι ανταγωνιστές της υπήρξαν πιο επιθετικοί στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα τους, όπως το Amazon Echo και οι Home digital assistants της Google.
Και τι θέλει τώρα η Apple; Η καλιφορνέζικη εταιρία ψάχνει πιο αυξημένες δυνατότητες ΑΙ στις συσκευές στις οποίες θα χρησιμοποιείται, ειδικότερα όμως στα αυτόνομα αυτοκίνητα (δηλαδή αυτά που οδηγούνται μόνα τους) και gadgets που τρέχουν εικονική πραγματικότητα, δηλαδή την τεχνολογία που παρουσιάζει γραφικά και άλλες πληροφορίες στον πραγματικό κόσμο (δηλαδή σε ολογράμματα, ή σε εφαρμογές όπως τα Google glasses).
Όχι τυχαία, η Google υπέγραψε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία με τον Ευρωπαίο premium κατασκευαστή πολυτελών αυτοκινήτων Volvo.
Η αμερικανική εταιρία, θα εξελίσσει, για τα επόμενα δύο χρόνια, τα συστήματα infotainment των Volvo, μιας εκ των πρωτοπόρων εταιριών στα συστήματα αυτόνομης οδήγησης (ήδη έχει παρουσιάσει σχετικό μοντέλο το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά) αλλά και εφαρμογών τεχνολογίας στα αυτοκίνητα.
Δεν θα αποτελεί έκπληξη λοιπόν εάν η Google αναπτύξει τεχνολογία και τεχνογνωσία σε αυτό τον τομέα, από τη συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία.
Η Apple το βλέπει αυτό και γνωρίζει ότι ο χρόνος της εξαντλείται και πως πρέπει να «τρέξει» απέναντι στον ανταγωνισμό που έχει ήδη σπριντάρει.
Και, τι σχεδιάζει λοιπόν με το νέο τσιπάκι; Οι συσκευές της Apple προς το παρόν διαχειρίζονται περίπλοκες διαδικασίες τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας δύο ξεχωριστά τσιπ: Τον βασικό επεξεργαστή και το τσιπ γραφικών.
Το υπο εξέλιξη μικροτσίπ θα αποτελεί ένα dedicated επεξεργαστή ο οποίος θα λειτουργεί αποκλειστικά για ΑΙ processing, το οποίο θα έχει δύο βασικά οφέλη για τις συσκευές της Apple που θα το χρησιμοποιούν: Αυξημένη ταχύτητα εκτέλεσης εντολών και βελτίωση της απόδοσης μπαταρίας.
Το κακό βέβαια, είναι ότι και σε αυτό τον τομέα, η Apple έχει χάσει το τρένο. Γιατί ακόμα και όταν ολοκληρώσει την εξέλιξή του και το παρουσιάσει, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι απλά να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό, ο οποίος έχει ήδη παρουσιάσει AI dedicated chips.
Η Google τρέχει ήδη την δεύτερη γενιά του Tensor Processing Unit, ενώ παρόμοια τσιπ έχουν παρουσιάσει η Qualcomm (το Snapdragon chip αφορά smartphones) και η Nvidia.
Από την έντυπη έκδοση