Εμπνευσμένοι από πειράματα της NASA πάνω στην καλλιέργεια σιταριού στο διάστημα, Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν διαδικασίες “ταχείας αναπαραγωγής” φυτών στη Γη που έχουν ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια τους 3 φορές πιο γρήγορα από την “φυσιολογική” διαδικασία.
Η συγκεκριμένη τεχνική πέρα από ερευνητικούς σκοπούς αναμένεται να υιοθετηθεί από τη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων, ενδεχομένως προκαλώντας επαναστατικές αλλαγές στις συνθήκες και τις ποσότητες παραγωγής της.Ήδη η νέα ποικιλίας σιταριού “DS Faraday”, προορίζεται να αρχίσει να διατίθεται στη βιομηχανία το 2018.
Ο Δρ. Λη Χίκεϊ από το Πανεπιστήμιο του Queensland περιγράφει πως τα πειράματα της NASA που περιελάμβαναν χρήση συνεχούς φωτός πάνω στο σιτάρι, προκαλώντας πρόωρη αναπαραγωγή στα φυτά, αποτέλεσαν ιδέα πειραματισμού για γήινες καλλιέργειες: “Σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ιδέα της NASA για να καλλιεργούμε γρήγορα φυτά πίσω στη Γη, και να επιταχύνουμε το γενετικό όφελος στα προγράμματα αναπαραγωγής φυτών μας”, δήλωσε.
“Χρησιμοποιώντας τεχνικές ταχείας αναπαραγωγής σε ειδικά τροποποιημένα θερμοκήπια μπορούμε να καλλιεργήσουμε έξι γενιές σιτηρών, ρεβιθιών και βρώμης, και τέσσερις γενιές φυτών canola μέσα σε έναν χρόνο- αντίθετα με τις δύο ή τρεις γενιές σε ένα κανονικό θερμοκήπιο, ή τη μία γενιά στο χωράφι”, προσθέτει.
Όσον αφορά την ποιότητα και την απόδοση των φυτών που είχαν καλλιεργηθεί υπό συνθήκες παρατεταμένου φωτισμού ο Δρ. Λη Χίκεϊ υποστηρίζει ότι ήταν το ίδιο καλές, “ή κάποιες φορές καλύτερες, σε σχέση με τα φυτά που έχουν καλλιεργηθεί σε κανονικά θερμοκήπια”.
Σύμφωνα πάντα με τον Χίκεϊ, “υπάρχει πολύ ενδιαφέρον παγκοσμίως για αυτή την τεχνική, εξαιτίας του δεδομένου ότι ο κόσμος πρέπει να παράγει 60-80% περισσότερα τρόφιμα ως το 2050, για να θρέψει τα 9 δισ. ανθρώπους του”.