Στην περαιτέρω επέκταση των υπολογιστικών της υπηρεσίες διαδικτυακής αποθήκευσης αρχείων και δεδομένων (cloud) θα προχωρήσει η Google προσθέτοντας άλλες πέντε περιοχές (regions) μέσω της κατασκευής τριών νέων υποθαλάσσιων καλώδιων.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία, τα νέα καλώδια είναι το Curie που θα συνδέσει τη Χιλή με τον Λος Άντζελες, το Havfrue που θα συνδέσει τις ΗΠΑ με τη Δανία και την Ιρλανδία και το σύστημα καλωδιώσεων Hong-Kong-Guam (HK-G) που θα συνδέσει σημαντικούς κόμβους σε περιοχές της Ασίας.
Με το Curie, η Google θα είναι η πρώτη εταιρεία που δεν δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και θα έχει ιδιόκτητη διηπειρωτική καλωδιακή σύνδεση. Στην κατασκευή του καλωδίου Havfrue συμμετέχει και το Facebook, ενώ η NEC είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στο δίκτυο HK-G.
Έχοντας προβεί σε επενδύσεις 30 δισ. δολαρίων σε υποδομές μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι δύο από τις νέες περιοχές της (Ολλανδία και Μόντρεαλ) θα “ανοίξουν” μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, και θα ακολουθήσουν Λος Άντζελες, Φινλανδία και Χονγκ Κονγκ. Όσον αφορά στα καλώδια, το πέρασμά τους αναμένεται να αρχίσει το 2019.
“Μαζί, αυτές οι επενδύσεις βελτιώνουν περαιτέρω το δίκτυό μας- το μεγαλύτερο του κόσμου- που, σύμφωνα με κάποιους, παρέχει το 25% του παγκόσμιου traffic του Ίντερνετ”, ανέφερε ο πληροφοριακός κολοσσός.
Όπως υπογραμμίζει η Google, συνολικά έχει άμεσες επενδύσεις σε 11 καλώδια, περιλαμβανομένων αυτών που έχουν σχεδιαστεί ή που είναι υπό κατασκευή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google ήταν μια από τις πρώτες τεχνολογικές εταιρείες που επένδυσε σε υποβρύχια καλώδια πριν από περίπου 10 χρόνια. Από τότε, καθώς με την διάδοση της χρήσης των smart phones ο τομέας υπηρεσιών Cloud επεκτάθηκε, η συγκεκριμένη πρακτική έγινε πιο διαδεδομένη και τα εν λόγω καλώδια μεταφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό της διαδικτυακής κίνησης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα διεθνών τηλεπικοινωνιών και έρευνας αγοράς TeleGeography, αυτή την στιγμή υπάρχουν 430 καλώδια συνολικά, τα οποία καλύπτουν κατά προσέγγιση 1,1 εκατομμύριο χιλιόμετρα.