Είναι δυο μικρές θηλυκές μαϊμούδες του γένους μακάκο που ακούν στα ονόματα Ζονγκ Ζονγκ και Χούα Χούα. Φαίνονται σαν πανομοιότυπες δίδυμες αδελφές, μόνο που η μια είναι οκτώ και η άλλη έξι εβδομάδων. Κοιτάνε με απορία και φόβο τον φωτογραφικό φακό αλλά είναι ήδη διάσημες ως τα πρώτα πρωτεύοντα θηλαστικά -κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται οι μαϊμούδες, οι πίθηκοι και οι άνθρωποι- που γεννήθηκαν ως κλώνοι.
Προέρχονται από μια παρένθετη μητέρα, στην οποία εμφυτεύτηκε ένα ωάριο ενός άλλου οργανισμού (δωρητή), από το οποίο ωράριο είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας του με το δικό του DNA και είχε αντικατασταθεί με τον πυρήνα DNA ενός σωματικού (μη εμβρυικού) κυττάρου, του αρχικού ζώου που κλωνοποιείται. Η διαδικασία αυτή που ονομάζεται Μεταφορά Πυρήνα Σωματικού Κυττάρου (SCNT), είχε χρησιμοποιηθεί πριν περίπου δυο δεκαετίες για την κλωνοποίηση του διάσημου πρόβατου “Ντόλι” και χρησιμοποιήθηκε και τώρα από Κινέζους επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τον Κιανκ Σαν.
Μετά την Ντόλι, επιστήμονες από διάφορες χώρες είχαν καταφέρει να εφαρμόσουν αυτή την τεχνική, παράγοντας κλώνους αγελάδων, χοίρων, σκύλων, ποντικών και άλλων ζώων. Ωστόσο, δεν τα κατάφερναν με τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Η συνεισφορά των Κινέζων ερευνητών στη Σαγκάη ήταν ότι κατάφεραν, μετά από 79 αποτυχημένες προσπάθειες, να “ανάβουν” ή να “σβήνουν” κατά βούληση ορισμένα γονίδια που εμπόδιζαν την ανάπτυξη των εμβρύων. Η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας “Cell”.
Οι μακάκοι Χούα Χούα και Ζονγκ Ζονγκ που αναπτύσσονται κανονικά στο κινέζικο εργαστήριο, αποτελούν τις πρώτες μαϊμούδες από μια σειρά κλώνων που πρόκειται να δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες. Οι Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κλωνοποποιημένες μαϊμούδες, θα χρησιμοποιηθούν σε έρευνες για τις ανθρώπινες ασθένειες, όπως καρκίνους, μεταβολικές και αυτοάνοσες παθήσεις. Οι Κινέζοι επιστήμονες διαβεβαίωσαν ότι ακολούθησαν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς και τις ηθικές προδιαγραφές για τις έρευνες σε ζώα.
Σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι της ερευνητικής ομάδας δήλωσαν ότι αποκλείουν κατηγορηματικά κάθε σκέψη για κλωνοποίηση ανθρώπων για ηθικούς λόγους. Ταυτόχρονα, πολλοί επιστήμονες φροντίζουν να επισημαίνουν ότι η κινεζική τεχνική είναι αναποτελεσματική και επικίνδυνη για ανθρώπινη κλωνοποίηση. Ωστόσο, με το τεχνικό φράγμα της κλωνοποίησης πρωτευόντων θηλαστικών να έχει πλέον σπάσει είναι σίγουρο ότι από επιστημονικής άποψης γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς τον δρόμο για τη δημιουργία ανθρώπινων κλώνων και των μεγάλων ηθικών ζητημάτων που συνεπάγεται.