Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος εντοπισμού βακτηριδίων σε δείγματα τροφής ή νερού αναπτύχθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, η οποία ενδεχομένως να φανεί πολύ χρήσιμη σε μάγειρες που χρησιμοποιούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ή γενικά εργαζόμενους δομές που χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες παρασκευής φαγητού.
Πρόκειται για μια συσκευή που ανέπτυξαν η επιστήμονας τροφίμων Λίλι Χε και συνάδελφοί της στο University of Massachusetts Amherst. Η μέθοδος εντοπισμού είναι δύο σταδίων, και για τους σκοπούς της οι ερευνητές σχεδίασαν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και αξιόπιστο τσιπ εντοπισμού βακτηριδίων, που μπορεί να διαπιστώνει εάν τρόφιμα όπως πχ το φρέσκο σπανάκι ή υγρά όπως ο χυμός μήλου περιέχουν βακτηρίδια. Το τσιπ, χρησιμοποιούμενο μαζί με ένα μικροσκόπιο, προσελκύει και «προσδένεται» σε βακτηρίδια. Η μέθοδος χημικού εντοπισμού SERS (surface-enhanced Raman spectroscopy) βασίζεται σε νανοσωματίδια αργύρου.
Ένας φοιτητής στο εργαστήριο της Χε ανέπτυξε, το περασμένο καλοκαίρι, μια απλή εφαρμογή για smartphone, μέσω ενός φθηνού αξεσουάρ- μικροσκόπιου για smartphone, το οποίο μπορεί να βρει κανείς online για περίπου 30 δολάρια. Η εφαρμογή αυτή εντοπίζει οπτικά τα βακτηρίδια στα δείγματα στα οποία έχει τοποθετηθεί το τσιπ. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο τσιπ εντοπίζει μόνο βακτηρίδια και όχι σάκχαρα, λίπη και πρωτεΐνες σε τρόφιμα ή χώμα.
“Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο μαγειρεύουν τα λαχανικά τους πριν τα φάνε, αλλά εδώ στις ΗΠΑ όλο και περισσότεροι προτιμούν να τα τρώνε ωμά. Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε ότι ένα γρήγορο τεστ, το οποίο θα μπορούσε να γίνεται στο σπίτι, θα ήταν καλή ιδέα”, ανέφερε η Χε.
“Αυτό είναι απλά η αρχή της δουλειάς» λέει η Χε, η οποία προσβλέπει σε επιπλέον χρηματοδότηση για να συνεχίσει την έρευνα πάνω στην πρακτική εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να καταστεί διαθέσιμη στο εμπόριο.