Ένα πρωτοποριακό ενδοσκόπιο παρουσίασαν Βρετανοί επιστήμονες σε ιατρικό συνέδριο στις ΗΠΑ, το οποίο μπαίνοντας μέσα στους πνεύμονες μπορεί να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις βακτηριακές λοιμώξεις.
Η σημασία της τεχνολογικής αυτής ανακάλυψης είναι ιδιαίτερα μεγάλη για την ιατρική, καθώς εώς σήμερα η διαπίστωση μιας λοίμωξης μπορούσε να γίνει μόνο στο εργαστήριο με την ανάλυση δειγμάτων από τους ασθενείς και έπειτα από αναμονή αρκετών ημερών, χωρίς πάντα τα αποτελέσματα να είναι αξιόπιστα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά ασθενείς αναγκάζονται να πάρουν αντιβιώσεις ευρέος φάσματος, χωρίς να είναι καν σίγουρο ότι έχουν λοίμωξη στους πνεύμονες. Μια συνέπεια είναι ότι, με την περιττή πολυφαρμακία, αυξάνεται διαχρονικά η ανθεκτικότητα των βακτηρίων απέναντι στα αντιβιοτικά.
Αντίθετα, το νέο ενδοσκόπιο που ονομάζεται Proteus (Πρωτέας), μπορεί να εντοπίσει άμεσα όχι μόνο αν όντως υπάρχει λοίμωξη, αλλά και από ποιο στέλεχος βακτηρίου προκαλείται, επιτρέποντας έτσι τη στοχευμένη συνταγογράφηση αντιβιοτικού.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Μπαθ και Χέριοτ-Βατ, που το δημιούργησαν του έδωσαν το συγκεκριμένο όνομα, από την κινηματογραφική ταινία “Φανταστικό Ταξίδι” (1960), στην οποία ένα υποβρύχιο με το όνομα “Πρωτέας” συρρικνώνεται τόσο, ώστε να εισέλθει στο σώμα ενός επιστήμονα για να τον σώσει.
Με τον “Πρωτέα” ένας γιατρός μπορεί να βλέπει από συνδεδεμένη κάμερα τι συμβαίνει μέσα στους πνεύμονες και κατά πόσο υπάρχουν βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη. Το εσωτερικό των πνευμόνων έχει ψεκασθεί προηγουμένως με μια χημική ουσία που καθιστά ορατά τα βακτήρια, όταν το φως του ενδοσκοπίου πέσει πάνω τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή ερευνητή, καθηγητής Κέβιν Νταλιγουάλ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου “το πραγματικό πλεονέκτημα είναι ότι πράγματι απεικονίζουμε και ανιχνεύουμε πού βρίσκεται η νόσος στους πνεύμονες των ασθενών, έχοντας έτσι διάγνωση και δυνατότητα λήψης αποφάσεων μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα. Αυτό συνιστά μεγάλη διαφορά σε σχέση με την τωρινή πρακτική”.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι ο “Πρωτέας” μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί επίσης για την ανίχνευση μυκήτων, καρκινικών κυττάρων, στεφανιαίας νόσου, ελονοσίας κι άλλων παθήσεων.
Ο συνεργαζόμενος με τους Βρετανούς ερευνητές καθηγητής Gerard Cote από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στοχεύει να ενσωματώσει το σύστημά του σε μια συσκευή tablet ή smart phone, έτσι ώστε να γίνονται άμεσες διαγνώσεις σε φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές.
“Η κύρια παγκόσμια ανάγκη είναι η διάγνωση της ελονοσίας στον τομέα και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο, ιδιαίτερα για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους που πεθαίνουν με τεράστιο ρυθμό σε αυτές τις υποβαθμισμένες περιοχές του κόσμου”, δήλωσε ο καθηγητής Cote.