ΕΟΔ: ηλεκτροκινητήρας για δορυφόρους που “εισπνέει” αέρα

Ο ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) ολοκλήρωσε την επιτυχημένη δοκιμή μιας κινούμενης με αέρα μηχανής προώθησης για το διάστημα.

 

Ο συγκεκριμένος ηλεκτροκινητήρας μπορεί να “εισπνέει” αραιά μόρια αέρα από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και να τα χρησιμοποιεί ως προωθητικό. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δορυφόρους οι οποίοι θα μπορούν να πετούν σε πολύ χαμηλές τροχιές για διαστήματα ετών. Ως τώρα η επιχειρησιακή ζωή των υπαρχόντων ηλεκτροκινητήρων εξαρτιόταν από την διάρκεια ζωής των πολλών κιλών αερίων που έπρεπε να μεταφέρουν ως προωθητικό καύσιμο: Όταν αυτό τελείωσε, το ίδιο συνέβη με την αποστολή.

 

Ως εκ τούτου, η αντικατάσταση του καυσίμου αυτού με μόρια από την ατμόσφαιρα θα δημιουργούσε ένα νέο είδος δορυφόρου, που θα μπορούσε να λειτουργεί σε πολύ χαμηλές τροχιές για μεγάλες περιόδους. Ακόμη, τέτοιοι κινητήρες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιούνται σε σκάφη στα εξώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας άλλων πλανητών, “εισπνέοντας” π.χ. διοξείδιο του άνθρακα από τον Άρη.

 

Όπως αναφέρει ο Λούις Γουόλποτ εκ του ΕΟΔ “το εγχείρημα αυτό άρχισε με ένα πρωτοποριακό σχέδιο συλλογής μορίων αέρα ως προωθητικού από την κορυφή της ατμόσφαιρας της Γης σε ύψος περίπου 200 χλμ, με τυπική ταχύτητα 7,8 χλμ/ δευτερόλεπτο”. Η πρωτοβουλία των δοκιμών ανήκει στην ιταλική Sitael, που δημιούργησε έναν θάλαμο κενού, εξομοιώνοντας το περιβάλλον σε ύψος 200 χλμ. Μια “γεννήτρια ροής σωματιδίων” παρείχε τα εισερχόμενα προς συλλογή μόρια στον κινητήρα Ram-Electric Propulsion.

 

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του συστήματος αυτού είναι το ότι δεν απαιτούνται βαλβίδες ή άλλα πολύπλοκα τμήματα, καθώς όλα λειτουργούν απλά, σε παθητική βάση- το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει ενέργεια στα πηνία και τα ηλεκτρόδια. Την εισαγωγή αέρος σχεδίασε η πολωνική QuinteScience, και η δοκιμή ήταν επιτυχής.

 

“Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι η ηλεκτροπροώθηση που ‘αναπνέει αέρα’ πλέον δεν είναι απλά μια θεωρία αλλά μια χειροπιαστή, λειτουργική ιδέα, έτοιμη προς ανάπτυξη, για να λειτουργήσει κάποια μέρα ως βάση μιας νέας κατηγορίας αποστολών”, τονίζει ο Γουόλποτ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ