Εδώ και εβδομάδες υπάρχουν μαρτυρίες ότι η ψηφιακή βοηθός της Amazon Alexa που, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη της, απαντά σε ερωτήσεις και δέχεται εντολές από τους χρήστες, εμφανίζει περίεργα συμπτώματα -που παραπέμπουν μάλλον σε παραψυχολογικό θρίλερ: ξαφνικά και χωρίς λόγο αρχίζει μόνη της να γελάει με ανατριχιαστικό τρόπο, που μπορεί να παγώσει το αίμα.
Στην αρχή αναφέρθησαν κάποια κρούσματα σε “έξυπνα” ηχεία που διαθέτουν την Alexa (η οποία βρίσκεται σε διάφορες συσκευές) και από τα οποία ξεπηδούσαν ρομποτικά γελάκια χωρίς αιτία, που σε μερικούς χρήστες θύμιζαν γελάκι…μάγισσας. Στη συνέχεια άρχισαν να κυκλοφορούν ολοένα περισσότερες σχετικές ιστορίες χρηστών στο διαδίκτυο, που… παγώνει το αίμα τους όταν ακούν μια μηχανή να γελάει εν μέσω σιωπής: “Εκεί που καθόμασταν στο καθιστικό με τη μαμά μου και καμία μας δεν μιλούσε”, έγραψε μια χρήστρια στο Twitter, “ξαφνικά η Alexa μας ενεργοποιήθηκε και γέλασε χωρίς λόγο. Δεν είπε το παραμικρό, απλώς γέλασε”.
Σύμφωνα με την μαρτυρία ενός άλλου χρήστη, ότι η Alexa άρχισε να γελάει στο μέσον μιας συζήτησης στο γραφείο του. Όταν ο χρήστης τη ρώτησε γιατί το κάνει, η Alexa απάντησε “συγγνώμη, δεν είμαι βέβαιη”. Κάποιος τρίτος χρήστης ζήτησε από την Alexa να παίξει μουσική και εκείνη έβαλε τα γέλια. Ένας άλλος χρήστης έγραψε: “Ήμουν ξαπλωμένος και ετοιμαζόμουν να κοιμηθώ, όταν η Alexa έβγαλε ένα πολύ δυνατό και θριλερικό γέλιο από τα ηχεία μου Amazon Echo. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δολοφονηθώ απόψε!”.
Ο σάλος που έχει προκληθεί από τις ιστορίες στο διαδίκτυο είχε ως αποτέλεσμα Amazon να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να υποσχεθεί ότι θα το φτιάξει. Η εξήγηση που δίνει η εταιρεία σε ανακοίνωση της είναι ότι σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις η προσωπική ψηφιακή βοηθός ακούει -για άγνωστους ακόμα λόγους- την ανύπαρκτη εντολή “Alexa, γέλασε”. Η εταιρεία είπε ότι θα αλλάξει τη σχετική εντολή σε “Alexa, μπορείς να γελάσεις;”. Επίσης θα δώσει εντολή στο λειτουργικό τεχνητής νοημοσύνης αντί να γελάει σε τέτοιες περιπτώσεις, να απαντάει πρώτα βεβαίως “μπορώ να γελάσω”.
Η περίεργη αυτή συμπεριφορά θυμίζει σε κάποιους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την ταινία “2001: Οδύσσεια του Διαστήματος” του 1968, όπου -σε μια κλασική περίπτωση απείθειας της μηχανής- το ρομπότ HAL 9000 λέει στον αστροναύτη που της είχε ζητήσει κάτι, τη διάσημη φράση: “Συγγνώμη Ντέιβ, φοβάμαι πως δεν μπορώ να το κάνω αυτό”. Σύμφωνα με άλλες κριτικές, αυτή η ιστορία που τραβά την προσοχή του κοινού λόγω του αστείου και περίεργου περιεχομένου της, απλά αντανακλά την απόσταση που χωρίζει τον άνθρωπο από τις συγκεκριμένες συσκευές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Οι ψηφιακοί βοηθοί απλά εισβάλλουν στην καθημερινότητα και τις ιδιωτικές στιγμές των χρηστών, ενώ οι τελευταίοι γνωρίζουν ελάχιστα για τον τρόπο που λειτουργούν αυτές και σκέφτονται.
Ή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη σατιρική εκπομπή του ο διάσημος κωμικός Jimmy Kimmel, “καταρχήν γιατί αυτές οι συσκευές να είναι προγραμματισμένες να γελάνε”;