Οι πολιτικές δεδομένων του Facebook έχουν ως σκοπό την εκμετάλλευση των χρηστών και μοιάζουν με τις εργασίες μιας “εταιρείας παρακολουθήσεων”, σύμφωνα με τον εξόριστο στην Ρωσία πρώην εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) Edward Snowden,που σχολίασε το σκάνδαλο Cambridge Analytica.
Η Snowden επέκρινε το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο μέσω μιας σειρά tweets το Σάββατο, μετά από τις αποκαλύψεις ότι η Cambridge Analytica είχε συλλέξει δεδομένα από 50 εκατομμύρια χρήστες Facebook το 2014 χωρίς τη συναίνεσή τους, για να τα χρησιμοποιήσει υπερ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Τα νέα αυτά, που δημοσιεύτηκαν σε ρεπορτάζ του Guardian και των New York Times προκάλεσαν θύελλα στα social media, με καταιγισμό αρνητικών σχολίων και αποδοκιμασιών για το Facebook, που τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί πολλές «στο στόχαστρο» λόγω των επιλογών και των στρατηγικών του σε πολλά θέματα (από τα fake news μέχρι τα προσωπικά δεδομένα κ.α.).
“Οι επιχειρήσεις που βγάζουν χρήματα συλλέγοντας και πουλώντας λεπτομερή αρχεία της ιδιωτικής ζωής κάποτε χαρακτηρίζονταν απλά ‘εταιρείες παρακολουθήσεων’. Το rebranding τους ως ‘social media’ είναι η πιο επιτυχημένη παραπλάνηση από τότε που το υπουργείο Πολέμου έγινε υπουργείο Άμυνας” έγραψε ο Σνόουντεν σε tweet του, το οποίο έλαβε μεγάλο αριθμό από retweets,
Όπως έγινε γνωστό, το Facebook ανακάλυψε στα τέλη του 2015 ότι η εταιρεία είχε πάρει δεδομένα 50 εκατ. χρηστών χωρίς τη συναίνεσή τους, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες για δημιουργία ψυχογραφικών προφίλ για σκοπούς στοχευμένης προεκλογικής διαφήμισης. Αν και το Facebook έχει απαγορεύσει στην Cambridge Analytica να λειτουργεί στην πλατφόρμα του και ζήτησε από την εταιρεία να καταστρέψει τα δεδομένα αυτά, βάσει των ρεπορτάζ, η Cambridge Analytica είχε διατηρήσει αντίγραφα των προσωπικών δεδομένων. Η ίδια η εταιρεία το διαψεύδει και υποστηρίζει ότι αυτα δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο του 2016, ωστόσο αμερικανικές και βρετανικές αρχές έχουν αρχίσει να εξετάζουν την υπόθεση από μια σειρά διαφορετικών οπτικών- από τον πιθανό ρόλο στο Brexit μέχρι την ανικανότητα του Facebook να προστατέψει τα δεδομένα των χρηστών του κ.α.
Ο Σνόουντεν πάντως, που έχει γίνει διάσημος παγκοσμίως για τις αποκαλύψεις του για το πως η Αμερικάνικη κυβέρνηση είχε πρόσβαση σε μαζικά δεδομένα των κοινωνικών μέσων δικτύυωσης, δεν στερήθηκε σκληρών χαρακτηρισμών για τον ελεγχόμενο από τον Μαρκ Ζουκερμπεργκ ιντερνετικό κολοσσό: Σε άλλο tweet του, τόνισε πως το Facebook “βγάζει τα λεφτά του εκμεταλλευόμενο και πουλώντας προσωπικές λεπτομέρειες σχετικά με τις ιδιωτικές ζωές εκατομμυρίων, πολύ πέρα από τις λίγες λεπτομέρειες που ανεβάζετε από μόνοι σας. Δεν είναι θύματα. Είναι συνεργοί”.