Tο υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες από νέα drones όπλα τούρκικης παραγωγής που αρχίζουν να χρησιμοποιούνται στα σύνορα της χώρας. Πρόκειται, μέχρι στιγμής, για επίγεια μη επανδρωμένα τροχοφόρα (Tarantula), καθώς και για υποβρύχιο drone (Wattozz, που είναι η τούρκικη λέξη για το σαλάχι).
Τα Tarantula είναι οκτάτροχα 8 επί 4 τηλεχειριζόμενα από απόσταση έως και τριών χιλιομέτρων οχήματα που θα δρουν υποστηρικτικά για τον τουρκικό στρατό ξηράς, ενώ θα χρησιμοποιούνται και για περιπολίες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Webtekno τα οχήματα αυτά έχουν ακτίνα δράσης 70 χιλιομέτρων και αυτονομία οκτώ ωρών. Κατασκευάζονται από την ASELSAN σε συνεργασία με την TEAS και την SSM, έχουν βάρος δύο τόνων και μπορούν να μεταφέρουν φορτίο έως και 800 κιλά.νΔιαθέτουν ενσωματωμένο πυργίσκο, τον ASELSAN SARP, που μπορεί να φέρει οπλικά συστήματα, αλλά και συστήματα παρακολούθησης και ηλεκτρονικού πολέμου. Η ASELSAN έχει επίσης κατασκευάσει ένα ερπυστριοφόρο άρμα μάχης με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο.
Την ίδια ώρα η Τουρκία κατασκευάζει και τελειοποιεί αυτό το διάστημα το υποβρύχιο drone, “Wattozz”. Προϊόν της εταιρείας Albayaraklar Savunma, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Karadeniz στην Τραπεζούντα, λειτουργεί ως μια κινητή υποβρύχια νάρκη για την καταστροφή εχθρικών πλοίων, που θυμίζει το θαλάσσιο πλάσμα τόσο στο σχεδιασμό όσο και στις κινήσεις. Κατασκευασμένη από τιτάνιο και αλουμίνιο και καλυμένη με σιλικόνη θα διαθέτει δύο “μάτια”,
δηλαδή κάμερες, αυτονομία 12 ωρών και θα μπορεί χάρις στους τρεις κινητήρες της να πλέει με ταχύτητα έως και 5,5 κόμβων.
Οι βασικές αποστολές του υποβρύχιου drone – θα είναι έτοιμο σε περίπου τρεις μήνες- θα είναι δύο, σύμφωνα με την Daily Sabah: Να ανατινάζει εχθρικά πλοία και να τα κατασκοπεύει. Χάρη στους ηλεκτρομαγνήτες του (που τον προστατεύουν και από μεγάλα ψάρια), θα μπορεί να μετατρέπεται σε υποβρύχια κινούμενη νάρκη προκειμένου να πραγματοποιεί φονικές επιθέσεις σε πλοία. Παράλληλα, θα λειτουργεί και ως κατάσκοπος, στέλνοντας κρυπτογραφημένα μηνύματα, μιμούμενο τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν φάλαινες και δελφίνια στο βυθό.
Η Άγκυρα επιταχύνει την παραγωγή αυτών των νέων όπλων, ελπίζοντας με τη χρήση των αρμάτων αυτών να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο την άμυνα της χώρας και να περιορίσει τις απώλειες προσωπικού, ειδικά σε “αντιτρομοκρατικές” επιχειρήσεις, όπως κατέδειξε και η επιχείρηση κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στην Αφρίν της Συρίας.