Ρομποτικό χέρι AI παίζει στα δάχτυλα έναν κύβο

Επιστήμονες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) ανέπτυξαν  έναν αλγόριθμο αυτο-διδασκαλίας που δίνει σ’ ένα χέρι ρομπότ αξιόλογα νέα επιδεξιότητα. Το δημιούργημα τους διδάχθηκε να παίζει με τα δάχτυλα του έναν κύβο με ασυνήθιστη δεξιότητα, εξασκώντας το αντίστοιχο εκατό ετών μέσα σε μια προσομοίωση υπολογιστή (αν και μόλις λίγες μέρες σε πραγματικό χρόνο).

 

Μέχρι στιγμής, το “έξυπνο χέρι” με την ονομασία Dactyl καταφέρνει να “παίζει” στα μηχανικά δάχτυλά του τον κύβο κατά μέσο όρο 30 φορές, μέχρι να κολλήσει ή να του πέσει κάτω. Το Dactyl αναπτύσσεται από την αμερικανική μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα OpenAI που ιδρύθηκε στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια το 2015 με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του ιδρυτή της Tesla και της Space X Έλον Μασκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το “Science”.

 

Το ρομποτικό χέρι εξακολουθεί να μην είναι τόσο ευκίνητο όσο το ανθρώπινο, και πολύ αδέξια για να εγκατασταθεί σε ένα εργοστάσιο ή σε μια αποθήκη. Ακόμα κι έτσι, η επιστήμη καταδεικνύει τη δυνατότητα της μηχανικής μάθησης να ξεκλειδώσει νέες δυνατότητες ρομποτικής. Δείχνει επίσης ότι κάποια μέρα τα ρομπότ θα μπορούσαν να διδαχθούν νέες δεξιότητες μέσα στους εικονικούς κόσμους, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία προγραμματισμού ή κατάρτισης τους.

 

“Δεν πρόκειται να ταιριάξει με κάποια βιομηχανική ροή εργασίας σύντομα”, λέει ο Rodney Brooks, καθηγητής στο MIT και ιδρυτής της Rethink Robotics, μια startup που φτιάχνει πιο έξυπνα βιομηχανικά ρομπότ. “Αλλά δεν πειράζει – η έρευνα που γίνεται είναι κάτι καλό”, πρόσθεσε.

 

Ο Alex Ray, ένας από τους μηχανικούς πίσω από το ρομπότ, λέει ότι το Dactyl θα μπορούσε να βελτιωθεί, δίνοντάς του περισσότερη ισχύ επεξεργασίας και εισάγοντας περισσότερη τυχαιοποίηση. “Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει ακόμα στο όριο”, λέει. Ο Ray προσθέτει ότι δεν υπάρχει σχέδιο να προσπαθήσουμε να εμπορευματοποιήσουμε την τεχνολογία. Η ομάδα του επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη των ισχυρότερων δυνατών γενικών μαθησιακών προσεγγίσεων.

 

Ίσως όμως ως αποτέλεσμα της ερευνητικής τους δουλειάς να δούμε  στο μέλλον ιατρικά ή οικιακά ρομπότ, που θα εκτελούν ιατρικές πράξεις ή απλά θα μπορούν να κάνουν τα απλά πράγματα που κάνουν και οι άνθρωποι, όπως να… φτιάχνουν ομελέτες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ