Κίνα: Ρομπότ αντικαθιστούν σερβιτόρους σε εστιατόριο

 

Ο κινέζικος κολοσσός στο ηλεκτρονικό εμπόριο Alibaba άνοιξε ένα εστιατόριο στη Σαγκάη όπου ρομπότ χρησιμοποιούνται στη θέση ανθρώπων που θα εργάζονταν ως σερβιτόροι.

Τα ρομπότ του εστιατορίου Robot.He, όπως ονομάζεται, έχουν μεγέθους φούρνου μικροκυμάτων και αναλαμβάνουν τον ρόλο των σερβιτόρων, κινούμενα στον χώρο και παραδίδοντας το φαγητό στους πελάτες, οι οποίοι  κλείνουν τραπέζια και κάνουν παραγγελίες μέσω εφαρμογών στα κινητά τους.

 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στόχος της φουτουριστικής αυτής ιδέας είναι η αύξηση της αποδοτικότητας και φυσικά η μείωση του κόστους εργασίας. “Στη Σαγκάη, ένας σερβιτόρος κοστίζει μέχρι 10.000 γουάν (1.500 δολάρια ΗΠΑ) τον μήνα. Αυτό είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε έξοδα κάθε χρόνο. Και χρειάζονται δύο βάρδιες”, ανέφερε ο Τσάο Χαϊτάο, ο product manager της Alibaba που ανέπτυξε το εν λόγω σκεπτικό. “Αλλά δεν χρειαζόμαστε δύο βάρδιες για ρομπότ, και εργάζονται κάθε μέρα”.

 

Τα εν λόγω εστιατόρια υπάγονται στην αλυσίδα ημιαυτόματων σουπερμάρκετ Hema της Alibaba, όπου οι πελάτες γεμίζουν τα “καρότσια” τους μέσω εφαρμογής στο κινητό, με τα ψώνια τους να παραδίδονται απευθείας στο ταμείο ή στα σπίτια τους. Η Alibaba έχει 57 αγορές Hema σε 13 κινεζικές πόλεις, και όλες κάποια στιγμή θα αποκτήσουν τα ρομποτικά αυτά εστιατόρια.

 

Η καινοτομία των μηχανικών γευμάτων τραβάει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων που επιθυμούν να κλείσουν τραπέζια και να παραγγείλουν φαγητό στο smartphone τους (με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν εφαρμογές όπως το OpenTable ή το Seamless). “Η ιδέα ενός φαγητού που παραδίδεται από ρομπότ στο τραπέζι μας είναι πολύ καινοτόμα, οπότε θέλαμε να το δούμε ιδίοις όμμασι”, δήλωσε η 33χρονη Ma Yiwen, φέρνοντας μια ντουζίνα συναδέλφους να δειπνήσουν μαζί της.

 

Πάντως, αρκετοί ειδικοί της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι πρόκειται περισσότερο για μια επίδειξη των τεχνολογικών δυνατοτήτων της Alibaba παρά για ένα πραγματικό μοντέλο το οποίο θα υιοθετηθεί και αλλού στη χώρα, όπου ούτως ή άλλως τα εργασιακά κόστη είναι σχετικά χαμηλά.

 

 

Ο Wang Hesheng, καθηγητής ρομποτικής στο πανεπιστήμιο Jiaotong της Σαγκάης, δήλωσε ότι το κόστος των ρομπότ παραμένει υπερβολικά υψηλό για ευρεία χρήση από τους καταναλωτές και ότι πολλές εταιρείες απλά εκμεταλλεύονται την προώθηση της υψηλής τεχνολογίας από το κινέζικο κράτος. Ωστόσο, η ρομποτική θα μπορούσε να εξαπλωθεί εάν το κόστος εργασίας της Κίνας συνεχίσει να αυξάνεται, επισημαίνει.

Όπως και να έχει, το εστιατόριο αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη της ταχείας υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στην Κίνα, που επιδιώκει να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία σε τομείς όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί, πως η JD.com, ανταγωνίστρια της Alibaba, έχει ανακοινώσει σχέδια για άνοιγμα 1.000 εστιατορίων ως το 2020, όπου το φαγητό θα ετοιμάζεται και θα σερβίρεται από ρομπότ- ενώ επίσης στόχος είναι η ευρεία χρήση drones στα δίκτυα παραδόσεών τους.

 

 

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ