Πρόσβαση και στις φωνητικές συνομιλίες του Messenger επιδιώκει η αμερικανική κυβέρνηση

Σε μια δικαστική υπόθεση που διερευνά ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιθυμεί το Facebook να παραβιάσει την κρυπτογράφηση της εφαρμογής του Messenger, , προκειμένου υπηρεσίες ασφαλείας να είναι σε θέση να παρακολουθούν φωνητικές επικοινωνίες στο πλαίσιο ερευνών για εγκλήματα, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές ενημερωμένες για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Η κυβέρνηση και οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια προβλήματα σχετικά με ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, τα οποία αποσκοπούν στην προστασία των χρηστών, αλλά μπορούν να παρεμποδίσουν τις έρευνες επιβολής του νόμου. Μέχρι στιγμής το Facebook φαίνεται να αντιτίθεται στις απαιτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης

 

Το ζήτημα, σύμφωνα με μία πηγή, φέρεται να προέκυψε στο πλαίσιο των ερευνών πάνω στη συμμορία MS-13, που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και την Κεντρική Αμερική. Στη συμμορία αυτή έχει αναφερθεί επανειλημμένα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ως χαρακτηριστική περίπτωση αυτού που χαρακτηρίζει ως χαλαρή μεταναστευτική πολιτική.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε φωνητικά μηνύματα ενός ύποπτου που στάλθηκαν μέσω της εφαρμογής. Ο δικαστής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, άκουσε την Τρίτη επιχειρήματα σχετικά με το αν το Facebook πρέπει να παραπεμφθεί στο δικαστήριο επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις επιβολής του νόμου.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία Messenger του Facebook δεν είναι κρυπτογραφημένο αυτόματα για όλους τους χρήστες – πρέπει να ενεργοποιηθεί μια ειδική λειτουργία που ονομάζεται “μυστική συνομιλία”. Συνήθως οι εταιρείες τεχνολογίας απαντούν θετικά στα κυβερνητικά αιτήματα για πληροφορίες και το ίδιο το Facebook έχει απαντήσει θετικά στο 75% τέτοιων αιτήσεων.

Ωστόσο, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης λέει ότι σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ξαναγράψει τον κώδικα για ολόκληρη την εφαρμογή και όλους τους χρήστες της, καθώς οι επικοινωνίες του Messenger κρυπτογραφούνται έτσι ώστε κανένας εκτός από τον αποστολέα και τον αποδέκτη να μην έχει πρόσβαση σε αυτές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει ουσιαστικά να “χακάρει” κάποιον από τους δικούς του χρήστες, που αποτελεί στόχο της κυβέρνησης.

Εάν επικρατήσει η κυβέρνηση στη δικαστική διαμάχη, πιθανότατα θα δημιουργηθεί προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τον εξαναγκασμό άλλων εταιρειών με γνωστές εφαρμογές messaging, όπως το Signal, το WhatsApp κ.α. που περιλαμβάνουν επικοινωνίες μέσω κειμένου και φωνής.

 

 

 

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ