Μ. Βρετανία: Σχεδιάζει εναλλακτική στο Galileo σε περίπτωση αποκλεισμού λόγω Brexit

Η Βρετανία δεν πρόκειται να ανεχτεί τον αποκλεισμό της -λόγω Brexit- από το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo της ΕΕ και γι’ αυτό το λόγο θα προσπαθήσει να αναπτύξει το δικό της ακριβό “κυρίαρχο σύστημα” εάν οι υπόλοιπες 27 χώρες δεν αλλάξουν γνώμη, σύμφωνα με την Theresa May.

 

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 92 εκατ. λίρες για το αρχικό έργο οριοθέτησης του εναλλακτικού συστήματος, εκτός εάν οι Βρυξέλλες επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει σε συζητήσεις ασφάλειας και διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση κατά τη δημιουργία του συστήματος.

 

Η κ. May δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να συνεχίσει να ασχολείται με το Galileo μετά το Brexit, αλλά δεν αποδέχεται να “είναι ένας ‘τελικός χρήστης’, αποκλεισμένος από συζητήσεις και συμβάσεις σχετικά με την ασφάλεια και χωρίς κρίσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια των συστημάτων”.

 

“Επενδύουμε σε μια εναλλακτική στο Galileo, για να διασφαλίσουμε πως οι μελλοντικές μας ανάγκες ασφαλείας θα καλύπτονται, χρησιμοποιώντας την κορυφαία στον κόσμο διαστημική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου”, είπε ο Γκρεγκ Κλαρκ, υπουργός Επιχειρήσεων. “Η θέση μας στο Galileo είναι σαφής και ξεκάθαρη. Επανειλημμένα υπογραμμίσαμε την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που φέρνουμε στο πρόγραμμα, και τα ρίσκα από άποψης καθυστερήσεων και αύξησης κόστους που αναλαμβάνει η Κομισιόν απομακρύνοντας τη βρετανική βιομηχανία”, πρόσθεσε.

 

Η βρετανική συμμετοχή στην ανάπτυξη του συστήματος ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, με αποτέλεσμα οι κινήσεις που έγιναν προς την κατεύθυνση της “έξωσης” βρετανικών εταιρειών από το πρόγραμμα πριν το Brexit να προκαλέσει την οργή του Λονδίνου, με την Ε.Ε. να απαντά πως απλά τηρεί τους υπάρχοντες νόμους. Η θέση της Βρετανίας είναι πως, αν δεν μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται επί ίσοις όροις και να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που απαιτούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως π.χ. η καθοδήγηση πυραύλων, θα βγει από το πρόγραμμα.

 

Η ανάπτυξη ενός πλήρως ανεπτυγμένου βρετανικού δορυφορικού συστήματος πλοήγησης θα κοστίσει σχεδόν σίγουρα αρκετά δισεκατομμύρια λίρες, αλλά η May φαίνεται να ελπίζει ότι πως η τακτική της θα πείσει την ΕΕ να υποχωρήσει. Η βρετανική πλευρά υποστηρίζει πως έχει τις δεξιότητες, το επίπεδο εξειδίκευσης και τη θέληση να δημιουργήσει το δικό της δορυφορικό σύστημα, που θα μπορούσε να έχει τεθεί σε υπηρεσία μέσα σε 4-5 χρόνια, με κόστος περίπου 3 δισ. λιρών, είχε δηλώσει τον Μάιο ένας ειδικός του χώρου.

 

Σημειώνεται ότι το Galileo, που θα φτάσει να έχει 30 δορυφόρους, προορίζεται ως ανταγωνιστής του αμερικανικού GPS, το οποίο χρησιμοποιείται σε πληθώρα εφαρμογών, εμπορικών, καταναλωτικών, στρατιωτικών κλπ. Σκοπός της Ε.Ε. είναι να χρησιμοποιήσει το Galileo για να δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικά στη διεθνή αγορά υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης, η αξία της οποίας υπολογίζεται πως θα έχει αγγίξει τα 293 δισ. δολάρια ως το 2022.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ