Το Facebook πιστεύει ότι οι χάκερ που απέκτησαν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα περίπου 30 εκατομμυρίων χρηστών στον ιστότοπο ήταν spammers που προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα μέσω παραπλανητικής διαφήμισης (phishing), ανέφερε σε χθεσινό της ρεπορτάζ η Wall Street Journal.
Τα ευρήματα μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι οι χάκερ δεν συνδέονται με πράκτορες κάποιας άλλης χώρας, σύμφωνα με την WSJ, που επικαλείται άτομα πληροφορημένα για τις έρευνες του Facebook. Αντίθετα, φαίνεται ότι οι δράστες πίσω από την επίθεση ήταν μια ομάδα spammers σε Facebook και Instagram που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως εταιρεία digital marketing, και οι δραστηριότητες των οποίων είναι γνωστές στην ομάδα ασφαλείας του Facebook.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Facebook είχε ανακοινώσει πως είχαν κλαπεί δεδομένα από 29 εκατομμύρια λογαριασμούς, μέσω ενός αυτοματοποιημένου προγράμματος, το οποίο πήγαινε από τον έναν χρήστη στον άλλον. Αρχικά είχαν αναφερθεί 50 εκατ. χρήστες ως θύματα, με το πραγματικό νούμερο εν τέλει να είναι μικρότερο.
Μεταξύ των χρηστών που επηρεάστηκαν, 14 εκατομμύρια είχαν εκτεθειμένα ονόματα, στοιχεία επικοινωνίας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων check-in. Περίπου 15 εκατομμύρια είχαν απλά τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας τους παραβιασμένα, ενώ 1 εκατομμύριο χρήστες είχαν μόνο τους κωδικούς πρόσβασής τους, τους οποίους το Facebook επανέφερε.
Ο αντιπρόεδρος της διαχείρισης προϊόντων της Facebook, Guy Rosen δήλωσε πως το Facebook διευκρίνισε πως συνεργάζεται με το FBI πάνω στο θέμα αυτό. Το σίγουρο είναι ότι η εν λόγω επίθεση αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στην εικόνα του Facebook ως προς το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων, που έχει ήδη πληγεί σοβαρά λόγω μιας σειράς σκανδάλων.