Σε περιόδους κρίσης και οικονομικής στενότητας όλοι περιμένουμε τις εκπτώσεις για να ψωνίσουμε. Δεν είναι όμως απαραίτητο να βγούμε από το σπίτι και να τρέχουμε στα μαγαζιά για να κάνουμε τις αγορές μας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία κάνουν αυτή την εποχή μεγάλες εκπτώσεις σε εκατοντάδες είδη, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν τη συσκευή που θέλουν σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή.
Συμβουλές
Οι αγορές μέσω ίντερνετ είναι μια καλή λύση, όχι μόνο διότι γίνονται με ένα κλικ από το γραφείο ή το σπίτι, χωρίς να κουραζόμαστε, αλλά και επειδή προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, συνήθως χαμηλότερες από αυτές που βρίσκουμε στα φυσικά καταστήματα.
Χρειάζεται όμως προσοχή για να μην πέσουμε στις παγίδες που κρύβει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το πρώτο που πρέπει να λάβει υπόψη ο μελλοντικός e-αγοραστής είναι η ποικιλία των προϊόντων, αλλά και η φήμη κάθε καταστήματος. Προτιμάτε πάντα τα ελληνικά e-shops ή, έστω, αυτά που έχουν την έδρα τους σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αν, για παράδειγμα, επιλέξετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα της Αμερικής, το πιθανότερο είναι να σας κρατήσουν την παραγγελία στο τελωνείο και να κληθείτε να πληρώσετε δασμούς. Επιπλέον, αν κάτι πάει στραβά, δύσκολα θα βρείτε το δίκιο σας, καθώς η συναλλαγή δεν διέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ηλεκτρονικού εμπορίου.
Προτιμάτε τα γνωστά καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζετε το e-shop να εμφανίζει ταχυδρομική διεύθυνση, να παρέχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας και να ακολουθεί σαφή πολιτική ασφάλειας και προστασίας δεδομένων.
Αφού επιλέξετε e-shop, ελέγξτε αν οι εκπτώσεις που διαφημίζονται είναι πραγματικές. Κάντε ένα «κρας τεστ» τιμών επισκεπτόμενοι διάφορα online καταστήματα, με σκοπό να συγκρίνετε την τιμή του ίδιου προϊόντος και να επιβεβαιώσετε ότι είναι όντως ανταγωνιστική.
Ορισμένα e-shops ρίχνουν τεχνητά τις τιμές για να δελεάσουν τον υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος πληροφορείται αργότερα ότι το προϊόν που επέλεξε δεν είναι διαθέσιμο και «αναγκάζεται» να διαλέξει κάποιο άλλο, προφανώς ακριβότερο.
Πώς να πληρώσετε
Βασικό κριτήριο για την επιλογή ηλεκτρονικού καταστήματος είναι ο τρόπος πληρωμής. Ο πιο συνηθισμένος είναι η χρήση πιστωτικής κάρτας. Αν, όμως, δεν θέλετε να δώσετε μέσω ίντερνετ τα στοιχεία της κάρτας σας, μπορείτε να πληρώσετε με αντικαταβολή ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Πολλοί προτιμούν τα e-shops που διαθέτουν και φυσικά καταστήματα, ώστε να παραλαμβάνουν την παραγγελία τους πληρώνοντας επιτόπου. Δίνετε προσοχή στον τρόπο και στο κόστος της παράδοσης. Ανάλογα με τον τρόπο αποστολής (π.χ. κούριερ ή απλό ταχυδρομείο) μπορεί να χρεώνεστε επιπλέον.
Σε ό,τι αφορά την παραλαβή των προϊόντων, το κατάστημα οφείλει να ενημερώνει εγκαίρως και σωστά για τον χρόνο παράδοσης. Επίσης, η συσκευασία του προϊόντος πρέπει να εξασφαλίζει ότι θα φτάσει στον προορισμό του χωρίς ατυχήματα. Ποτέ μην παραλαμβάνετε προϊόντα με φθαρμένη ή ανοιγμένη συσκευασία.
Ακόμα όμως και μετά την παράδοση, δώστε προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες. Βεβαιωθείτε ότι στη συσκευασία περιλαμβάνεται η εγγύηση, αλλά και ελληνικό εγχειρίδιο οδηγιών του προϊόντος.
Εναλλακτικοί τρόποι
Αν δεν θέλετε να αποκαλύψετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, μπορείτε να κάνετε τις online αγορές σας με τους ακόλουθους τρόπους:
*
Προπληρωμένες κάρτες τραπεζών. Ακόμη και σε περίπτωση κλοπής, οι απατεώνες θα αρπάξουν μόνο το ποσό με το οποίο έχετε φορτώσει την κάρτα. Απλά γεμίστε την με τα χρήματα που θέλετε να ξοδέψετε και έπειτα αφήστε την άδεια για να τη φορτώσετε ξανά μόνο όταν θέλετε να κάνετε άλλη αγορά.
– Χρεωστικές κάρτες. Είναι κάρτες τύπου Electron Visa, οι οποίες παρέχονται από τις τράπεζες. Το ποσό της εκάστοτε συναλλαγής αφαιρείται από τον τραπεζικό σας λογαριασμό μέσω πάγιας εντολής που έχετε δώσει. Κάθε φορά που θέλετε να κάνετε μια αγορά, απλά καταθέστε στον λογαριασμό σας τα χρήματα.
– Υπηρεσίες online πληρωμών. Είναι υπηρεσίες πληρωμών όπως το PayPal. Απλά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους και δημιουργήστε έναν λογαριασμό, στον οποίο θα καταθέτετε χρήματα μέσω εμβάσματος ή πιστωτικής κάρτας και είστε έτοιμοι για shopping!
Τι να προσέξετε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
– Μην απαντάτε σε e-mail που ζητούν κωδικούς ή άλλα προσωπικά στοιχεία.
– Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε.
– Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας.
– Οταν κάνετε οποιαδήποτε συναλλαγή να βεβαιώνεστε ότι βρίσκεστε σε ασφαλή ιστοσελίδα (η διεύθυνση να αρχίζει με «https» και όχι με «http»).
– Εκτυπώστε ή σώστε στον υπολογιστή σας τη συναλλαγή που πραγματοποιήσατε προκειμένου να έχετε αποδεικτικό στοιχείο.
– Αποφεύγετε να κάνετε συναλλαγές από Internet καφέ και χώρους στους οποίους άλλοι χρήστες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο υπολογιστή. Προτιμήστε τον Η/Υ του σπιτιού σας.
– Κάνετε αγορές μόνο από γνωστές εταιρείες που σας παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας.
– Να θυμόσαστε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., ο καταναλωτής μπορεί να ακυρώσει μια υπηρεσία ή να επιστρέψει ένα προϊόν μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα.
Πηγή: tanea.gr